Cazul piloţilor moldoveni reţinuţi la Moscova. R.Moldova a sesizat mai multe organizaţii internaţionale

S.I. Catalin |
Data publicării:
Sursa foto: TVR MOLDOVA
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova a sesizat mai multe organizaţii internaţionale privind acţiunile inadmisibile ale Federaţiei Ruse în cazul celor doi piloţi moldoveni, eliberaţi recent din prizonierat din Afganistan şi transportaţi la Moscova, potrivit unui comunicat MAEIE.

În informaţia prezentată, se face referinţă în special la tergiversările autorităţilor ruse de a oferi accesul delegaţiei Republicii Moldova la cetăţenii moldoveni aflaţi la Moscova, precum şi la încălcarea, prin acţiunile acesteia, a normelor internaţionale în vigoare, a convenţiilor de la Viena privind dreptul diplomatic şi consular, precum şi a convenţiei consulare moldo-ruse, potrivit Deschide.md.

Autorităţile moldoveneşti, exprimându-şi îngrijorarea cu referire la un asemenea comportament pe arena internaţională, au solicitat sprijinul organizaţiilor internaţionale - Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, cabinetul Comisarului UE pentru Justiție, Consumatori, si Egalitate de Gen, Oficiul Central al Amnesty International și altor instituții, în vederea aducerii situaţiei piloţilor moldoveni ţinuţi la Moscova în albia legalităţii şi conformităţii cu dreptul internaţional.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au reușit, după mai multe tentative, să stea de vorbă cu Lionel Buruiană și Mihai Crihan, piloții moldoveni care au fost capturați acum trei ani și jumătate de talibanii afgani.

Youtube video image

Secretarul general al MAEIE, Mihai Căpățână, și directorul Spitalului Cancelariei de Stat au reușit să-i viziteze pe cei doi. Ultimii par să fie deranjați de această vizită. Mihai Crihan a întrebat chiar: Dar cine sunteți? Mihai Căpățână a menționat că s-a prezentat când a intrat, dar a mai repetat o dată.

Oficialul de la MAEIE a precizat că a vrut să vadă dacă totul este în ordine și i-a informat că pot merge în R. Moldova să continue reabilitarea.

Piloții a spus că preferă să continue cursul de reabilitare la Moscova și că nu doresc să meargă acasă.

Toată întâlnirea a avut loc sub stricta supraveghere a reprezentanților ONG-ului condus de Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel