Republica Cehă confirmă donarea de către Germania a tancurilor Leopard 2A4 în schimbul T-72

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Potrivit informațiilor publicate de site-ul ceh de știri "CTK" la 20 mai 2022, ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, confirmă donarea de către Germania a 14 tancuri Leopard 2A4 și a unui vehicul blindat de recuperare bazat pe șasiul Leopard 2. 

Acest acord de livrare a Leopard 2A4 către Republica Cehă va fi încheiat în schimbul furnizării de tancuri T-72 ale armatei cehe către Ucraina.

În urmă cu câteva zile, pe 12 mai 2022, ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, declara public că țara sa este pregătită să transfere Ucrainei blindatele de fabricație sovietică pe care le deține, dacă ar primi din Germania tancuri Leopard 2. 

Potrivit ArmyRecognition, care citează biroul de presă al Ministerului ceh al Apărării, donația celor 14 tancuri Leopard 2A4 a fost convenită cu ministrul german al apărării, Christine Lambrecht. Ambele țări, Germania și Cehia, pregătesc redactarea contractului oficial de donație a acestor tancuri, care ar putea fi semnat în vară. Primele tancuri ar putea fi livrate în următoarele șase luni.

Primele tancuri Leopard 2A4 ar putea fi livrate anul acesta în Republica Cehă, iar Germania a planificat deja modernizarea acestor tancuri în viitor. Instruirea soldaților cehi pentru a utiliza tancurile Leopard 2A4 va începe în acest an. Livrarea de Leopard 2A4 către Republica Cehă va include și piese de schimb și muniție.

Leopard 2A4 este un tanc principal de luptă de producție germană, proiectat și fabricat de compania Krauss-Maffei Wegmann. Versiunea Leopard 2A4 constituie baza familiei Leopard de astăzi. Producția modelului Leopard 2A4 a început în 1985.

Conform datelor statistice publice, în 2021 Forțele Terestre cehe dețineau 30 de tancuri T-72M4CZ în serviciu și alte 89 de tancuri T-72 în depozit.

Sprijinul Republicii Cehe pentru Ucraina este unul tot mai asumat. Pe 6 aprilie, Republica Cehă a trimis în Ucraina mai multe tancuri T-72, dar şi vehicule de luptă BVP-1, de fabricație sovietică. De asemenea, în aceeași perioada a fost predat cel puțin un obuzier autopropulsat DANA de 152 mm, ale cărui imagini au putut fi obținute de presa locală.

Ulterior, pe 7 mai, Ministerul Apărării din Ucraina a informat că negociază cu producătorul ceh de armament Excalibur Army pentru a primi “mai multe” obuziere autopropulsate tip DITA de 155 mm.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel