Reprezentantul Iranului: Nu se va încheia niciun acord în dosarul nuclear în această săptămână

Cătălin Costea |
Data publicării:

Negociatorul șef al Iranului în cadrul discuțiilor internaționale cu privire la programul nuclear al Teheranului a declarat pe 12 iunie că este putin probabil ca negocierile să se poată încheia săptămâna aceasta, datorită alegerilor prezidențiale din 18 iunie.

"Personal, nu cred că vom reuși să ajungem la o concluzie în această săptămână", a declarat Abbas Aragchi radiodifuzorului de stat iranian, după reluarea celei de-a șasea runde de discuții de la Viena.

Reprezentantul Rusiei la discuții a prezentat un punct de vedere similar, după ce a ieșit de la discuțiile purtate în capitala austriacă, spunând că mai sunt necesare câteva săptămâni pentru a finaliza textul la care se lucrează.

Iranienii vor vota pe 18 iunie pentru a alege un succesor al președintelui Hassan Rouhani, care a îndeplinit cele două mandate consecutive de patru ani permise de constituție, iar mediul internațional de analiză consideră că este puțin probabilă încheierea unui acord înainte de desemnarea noului președinte.

Reprezentanții din Marea Britanie, China, Franța, Germania, Rusia și Iran se întâlnesc la Viena pentru a readuce SUA la discuțiile privind  acordul nuclear cu Iranul și pentru a determina Teheranul să respecte un astfel de acord.

În 2018, administrația Trump a anulat acordul de referință încheiat în 2015 și a reintrodus sancțiuni împotriva Iranului, determinând Teheranul să-și intensifice activitățile nucleare relativ restrânse pe timpul funcționării acordului.

Noul președinte al SUA, Joe Biden, și-a exprimat dorința de reluare a acordului odată ce Iranul va demonstra că este dispus să își respecte angajamentele.

Negociatorii din SUA participă indirect la discuțiile prezidate de UE la Viena.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel