Relațiile militare româno-polone, la un nivel excelent. Generalul Rajmund Andrzejczak, șeful Statului Major al Apărării din Polonia, prezent în România

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au avut joi o întâlnire cu generalul Rajmund Andrzejczak, şeful Statului Major General al Forţelor Armate Poloneze, care se află în ţara noastră pentru a participa la ceremonia prilejuită de aniversarea Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est.

Cei trei oficiali au discutat despre relaţiile excelente de cooperare în domeniul apărării atât în context bilateral, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene, informează MApN.

Nicolae Ciucă a apreciat contribuţia Poloniei la măsurile de consolidare a posturii NATO, "ceea ce reflectă, în termeni practici, solidaritatea aliată şi relaţia strânsă în plan bilateral" între cele două armate şi a pledat pentru continuarea strânsei cooperări în vederea promovării obiectivelor de interes comun legate de întărirea prezenţei NATO pe Flancul Estic.

El a subliniat, de asemenea, importanţa procesului de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a Alianţei, de o manieră coerentă şi unitară, prin implementarea deplină a deciziilor adoptate la nivel aliat începând cu 2014, cât şi a exemplelor concrete de cooperare deja implementate la nivelul structurilor multinaţionale găzduite de România şi Polonia.

Alte subiecte aflate pe agenda discuţiilor au fost Iniţiativa "Bucureşti 9 (B9)", inclusiv pe tema mobilităţii militare, şi programe regionale, precum Cooperarea structurată permanentă (PESCO) sau Iniţiativa Pooling and Sharing, la care cele două state participă în trei proiecte gestionate de Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA).

 

România și Polonia, relații excelente



Şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a evaluat drept excelent atât nivelul cooperării dintre armatele română şi poloneză, cât şi parteneriatul strategic dintre România şi Polonia în domeniul apărării, care s-a concretizat în acţiuni comune pe întreg spectrul relaţiilor internaţionale - NATO, UE, ONU, OSCE şi în plan regional, precizează comunicatul citat.

Generalul-locotenent Petrescu a spus că "o prioritate a Armatei României o reprezintă consolidarea NATO prin desfăşurarea de forţe şi mijloace defensive pe linia de efort a Prezenţei Înaintate pe întreg Flancul Estic". "În contextul aplicării măsurilor de asigurare ale NATO, România, asemeni Poloniei, este un pilon regional de stabilitate şi securitate pe graniţa de est a Alianţei", a afirmat el, citat în comunicat. În acest sens, operaţionalizarea forţelor din cadrul Prezenţei Înaintate Adaptate constituie o acţiune în progres continuu, a apreciat şeful SMAp.

În prezent, un detaşament din Forţele Terestre Române înzestrat cu complexe de luptă autopropulsate GEPARD se pregăteşte să înlocuiască, în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia, actualul detaşament românesc de apărare antiaeriană dotat cu sisteme de artilerie antiaeriană OERLIKON, se mai arată în comunicatul MApN. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel