Regruparea e de fapt retragere haotică: Rusia a pierdut 50% din personal în Harkov iar Brigada 64 Motorizată va fi desființată

Darius Muresan |
Data publicării:
Sură foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Sură foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Pentru a evita încercuirea, forțele de ocupație ruse s-au retras din zeci de localități din regiunea nord-estică Harkov, ca urmare a contraofensivei fulgerătoare a forțelor de apărare ucrianene de la începutul acestei luni.

Federația Rusă a reacționat și a precizat într-un comunicat că forțele sale armate s-au „regrupat” pentru a continua ofensiva din Donețk, evitând să folosească termenul retragere. 

Însă potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Rador, trupele ucrainene au provocat ruşilor pierderi imense în timpul contraofensivei din regiunea Harkov.

Armata ucraineană precizează că, în timpul retragerii unităţilor Corpului 11 Armată din Flota Baltică, forţele Rusiei au pierdut peste 50% din personal şi mai mult de 200 de echipamente militare.

În plus, Brigada 64 Motorizată a Districtului Militar de Est şi-a pierdut peste 90% din personal, înregistrând morţi, răniţi, dezertori şi cazuri de "eliberare" ca urmare a refuzului soldaţilor de a participa la ostilităţi. Echipamentul brigăzii este transferat acum unităţilor serviciului de frontieră al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, iar unitatea militară urmează să fie desfiinţată. 

 

Președintele Zelenski promite că va fi eliberat și Hersonul și „toate orașele ocupate”

 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina se va întoarce cu siguranţă în toate oraşele ocupate de Rusia, în special în Herson şi Berdiansk.

Într-un mesaj video difuzat sâmbătă seară, şeful statului a remarcat că, pe 17 septembrie, ar fi trebuit să aibă loc manifestări pentru a sărbători atestarea documentară a mai multor oraşe ale ţării, în special Herson şi Berdiansk, aflate încă sub controlul invadatorilor.

"Indiferent ce forţe alocă acolo invadatorii şi indiferent ce spun, Hersonul nostru şi Berdianskul nostru nu şi-au pierdut niciodată sufletul ucrainean, nu şi-au pierdut niciodată încrederea în Ucraina. Nu uităm de aceste oraşe niciun minut şi ne vom întoarce acolo, cu siguranţă" - a subliniat Zelenski.

Preşedintele a mai menţionat că zonele eliberate din regiunea Harkiv revin deja la viaţă, fiind aprovizionate cu produse alimentare şi medicamente şi reconectate la reţeaua de alimentare cu energie. De asemenea, au început să fie distribuite pensiile şi au fost redeschise rutele de transport, inclusiv pe calea ferată.

"Va veni timpul când vom reconstrui tot ceea ce ocupanţii au distrus. Şi va fi o zi în care voi putea spune asta despre fiecare dintre oraşele noastre aflate încă sub ocupaţie. Şi despre Herson, şi despre Berdiansk, şi despre Doneţk, şi despre Luhansk, şi despre Mariupol. Şi despre Crimeea, desigur. Ucraina se va întoarce. Ucraina va câştiga!", a adăugat Volodimir Zelenski.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel