Regimul iranian, măcinat de luptele interne pentru putere, scapă situația de sub control. Gărzile Revoluționare au împânzit provincia Kurdistan

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Situația din Iran pare scăpată de sub control; protestele și grevele vor crește, probabil, în intensitate în zilele următoare, scriu analiștii de la ISW. 

 

Regimul a desfășurat forțele terestre IRGC (Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran ) în toată provincia Kurdistan, pentru a reprima brutal protestatarii.

Coordonatorii protestelor au cerut demonstrații la nivel național în perioada 24-26 noiembrie, în semn de solidaritate cu protestatarii din provincia Kurdistan.

Anunțul potrivit căruia protestatarii se vor aduna pe străzi principale ajută regimul dictatorial, întrucât oferă forțelor de securitate timp să se pregătească și să se concentreze pe reprimarea manifestanților, scriu analiștii ISW.

 

ONU deschide, în premieră, o anchetă privind situația din Iran

 

În acest timp Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a decis joi, în ciuda opoziţiei Teheranului şi Beijingului, să deschidă o anchetă internaţională asupra represiunii împotriva manifestaţiilor din Iran, pentru a aduna probe privind încălcările drepturilor omului şi eventual pentru a-i inculpa pe vinovaţi, relatează AFP.

Iar, în plină dezbatere în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului, agenţia iraniană de presă FARS a anunţat arestarea celebrului fotbalist Voria Ghafouri, acuzat că ”a insultat şi a pătat reputaţia echipei naţionale (Team Melli) şi că a făcut propagandă” împotriva statului.

Numeroşi diplomaţi occidentali au denunţat represiunea împotriva manifestaţiilor care, în peste două luni, au făcut cel puţin 416 morţi, dintre care 51 copii, conform ONG-ului Iran Human Rights (IHR), al cărui sediu este în Norvegia.

 

Luptă pentru putere

 

Mojtaba Khamenei – fiul lui Ali Khamenei și un potențial succesor – ar fi avut mai multe întâlniri private în ultimele zile, posibil parțial pentru a-și reafirma influența în cadrul regimului. Se pare că Mojtaba s-a întâlnit cu aliatul său politic Hossein Taeb pentru a discuta despre revenirea lui Taeb în aparatul de securitate, după ce liderul suprem Ali Khamenei l-a demis din funcția de șef al Organizației de Informații IRGC, în iunie 2022.

Mojtaba sa întâlnit și cu Fatemeh Hashemi Rafsanjani, fiica fostului președinte Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Mojtaba s-ar fi plâns, în cadrul întâlnirii, că este marginalizat politic, dar informațiile nu pot fi confirmate. Cu toate acestea,  rapoartele coincid cu zvonurile din rețelele sociale care susțin că Khamenei l-ar fi înlăturat pe Mojtaba ca potențial succesor.

Întâlnirea lui Mojtaba cu Fatemeh Hashemi Rafsanjani este deosebit de remarcabilă, având în vedere rapoartele conform cărora secretarul Suprem al Consiliului de Securitate Națională, Ali Shamkhani, s-a întâlnit cu membrii familiei Rafsanjani pentru a discuta despre cooperarea pentru a înăbuși protestele.

 

Val de contestare fără precedent de la Revoluţia Islamică din 1979

 

Protestele au fost declanşate de revendicările privind drepturile femeilor după moartea tinerei Mahsa Amini, arestată pentru că nu a purtat corespunzător vălul islamic, şi care s-a transformat în revoltă împotriva puterii.

Conform raportorului special al ONU pentru Iran, peste 15.000 de persoane au fost arestate. Justiţia iraniană a pronunţat deja şase condamnări la moarte în legătură cu manifestaţiile şi a anunţat în această săptămână că în două luni a arestat ”40 de străini” acuzaţi de implicare în 'protestele' din Iran, scrie Agerpres.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel