Regatul Unit, Franţa şi Germania cer un raport complet din partea ONU asupra rachetelor iraniene

S.I. Catalin |
Data publicării:

Regatul Unit, Franţa şi Germania, care consideră că o recentă dezvoltare a rachetelor de către Iran este contrară unei rezoluţii a ONU adoptată în 2015, vor ca Naţiunile Unite să abordeze acest subiect în mod complet în viitorul său raport aşteptat în luna iunie, conform France Presse.

Această cerere figurează într-o scrisoare făcută publică marţi de către ONU şi este adresată secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Viitorul raport va trebui să se refere "pe deplin asupra activităţilor iraniene în domeniul rachetelor balistice", au scris ambasadorii celor trei ţări. Potrivit lor, Rezoluţia 2231, care ratifică acordul nuclear internaţonal încheiat cu Teheranul în 2015, nu este respectat cu privire la aceste activităţi.

Ei citează lansarea unui satelit şi prezentarea a două noi rachete balistice în februarie, alimentând o "tendinţă de a intensifica o activitate neconformă" rezoluţiei adoptate.

Rezoluţia 2231 invită Iranul să "nu desfăşoare nicio activitate legată de rachetele balistice concepute pentru a putea transporta încărcături nucleare, inclusiv tiruri recurgând la tehnologia rachetelor balistice".

Iranul are o opinie contrară totuşi ţărilor occidentale asupra interpretării acestei interdicţii, asigurând că nu are nicio intenţie de a se dota cu arma atomică şi subliniind că programele sale de rachete sunt pur defensive şi conforme rezoluţiilor ONU.

Cererea ţărilor europene, semnatare ale acordului din 2015 şi care speră că menţinerea aplicării lui în pofida retragerii americane în mai 2018, survine după aproape o lună de la o solicitare similară a SUA, care cer sancţiuni internaţionale împotriva Teheranului. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel