"Referendumurile" au început în patru regiuni ale Ucrainei. "Un spectacol de propagandă pentru Z-mobilizare"

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

În patru regiuni ucrainene controlate complet sau parţial de forţele ruse, a început desfăşurarea aşa-numitelor referendumuri pe tema aderării la Federaţia Rusă.

Agenţia de propagandă rusă RIA Novosti a raportat, vineri, că marionetele Kremlinului din zonele ocupate ale regiunilor Doneţk, Luhansk şi Herson, precum şi din Melitopol, au transmis că au început "referendumurile" privind aderarea la Rusia, transmite Rador.

În aşa-numita republica populară Doneţk, s-a raportat că "votul" va avea loc pe întreg teritoriul controlat de ocupanţi. Autoproclamata republică populară Luhansk, de asemenea, a anunţat că toate "buletinele de vot" au fost livrate şi "secţiile de votare în aer liber îşi încep activitatea la ora 08:00".

În Melitopol, ocupanţii au început să meargă acasă la oameni pentru a strânge semnături. Amintim că, pe 19 septembrie, Biroul Preşedintelui Ucrainei a transmis Rusiei şi complicilor săi din teritoriile ocupate că pseudoreferendumurile nu vor permite legalizarea capturării teritoriilor ucrainene.

Ivan Fedorov , primarul ales al Melitopol al Ucrainei, a îndemnat locuitorii din zonele ocupate ale Ucrainei să nu coopereze la „referendumurile” organizate de autoritățile impuse de Rusia în acele regiuni:

”Facem apel la locuitorii teritoriilor ocupate să nu participe în niciun fel la pseudoreferendum. Nu deschideți ușa agitatorilor. Nu mergeți la secțiile de votare. Ignorați complet întregul proces electoral. Stați cât mai departe posibil de echipamentele militare și inamice rusești. Forțele noastre armate eroice ale Ucrainei vor elibera cu siguranță toate teritoriile ocupate de rasiși”.

 

”Referendumurile nu au legitimitate”

 

Procesul este un pas către anexarea teritoriilor ucrainene de către Moscova. Secretarul de presă al Departamentului Apărării din Statele Unite, John Kirby, a afirmat că referendumurile nu au legitimitate.

"Considerăm că aceste referendumuri false nu vor fi legitime, cu siguranţă nu vor fi libere sau corecte. Sunt prestabilite, pentru a permite preşedintelui Putin pentru a spune: "Uite, acesta este teritoriu rus. Şi acum Ucraina ne atacă patria, nu teritoriul ucrainean", ceea ce, evident, nu este adevărat. Jake Sullivan, consilierul nostru pe probleme de securitate naţională , a afirmat ieri că noi nu vom recunoaşte (aceste referendumuri n. r.). Şi foarte multe naţiuni din întreaga lume nu le vor recunoaşte", a declarat John Kirby.

 

Podoliak, despre "referendumurile" din zonele ocupate: "Un spectacol de propagandă pentru Z-mobilizare"

 

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a declarat că "referendumurile" care au început, vineri, în teritoriile Ucrainei aflate temporar sub ocupaţia trupelor ruse nu reprezintă altceva decât un spectacol de propagandă al Rusiei pentru desfăşurarea mobilizării anunţate de preşedintele Vladimir Putin.

"Astăzi (vineri - n.r.), în teritoriile ocupate, nu are loc nicio acţiune juridică numită 'referendum', ci doar un spectacol de propagandă pentru Z-mobilizare" - a scris Podoliak pe Twitter. RBC notează că "Z" a devenit simbolul invaziei ruse în Ucraina, echipamentele militare ruseşti fiind marcate cu litera respectivă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel