Referendum Macedonia: Aderarea la NATO şi UE. Data oficială

Sebastian Florea / 30 iul 2018 / 19:41
Macedonia
Macedonia

În Macedonia, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe la 30 septembrie în legătură cu aderarea la NATO şi UE şi acordul cu Grecia privind numele.

Parlamentul macedonean a stabilit luni data de 30 septembrie pentru organizarea referendumului la care cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe în legătură cu aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, precum şi în legătură cu recentul acord cu Grecia privind numele ţării, relatează Reuters. Un număr de 68 de deputaţi din legislativul cu 120 de locuri au votat în favoarea consultării populare, la care întrebarea ar urma să fie: 'Sunteţi în favoarea aderării la NATO şi UE şi acceptaţi acordul privind numele încheiat între Republica Macedonia şi Grecia?'.

Deputaţii opoziţiei naţionaliste, VMRO-DPMNE (Organizaţia revoluţionară internă macedoneană - Partidul democrat pentru unitatea naţională macedoneană), nu au participat la sesiune. În iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind 'Republica Macedonia de Nord'.

Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO. Dar, pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea parlamentul grec va ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO.

NATO a transmis Macedoniei în luna iunie invitaţia de a începe negocierile pentru intrarea în Alianţă, în urma acordului dintre guvernele de la Skopje şi Atena. Începând din 1991, când Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însuşire a moştenirii elene a provinciei greceşti omonime şi chiar de aspiraţii teritoriale faţă de Grecia.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy