Recompensă de 100.000 de dolari pentru fostul comandant din Donețk. Agentul FSB, lăsat din brațe chiar și de Kremlin

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Fostul pretins ministru al apărării din Donețkul separatist, Igor Ghirkin (Strelkov)- centru
Fostul pretins ministru al apărării din Donețkul separatist, Igor Ghirkin (Strelkov)- centru

Igor Girkin ”Strelkov”este căutat și de Olanda pentru că a participat la doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra Ucrainei, care a ucis 283 de persoane.

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR) a anunțat sâmbătă o recompensă de 100.000 de dolari pentru capturarea lui Igor Girkin „Strelkov” .

Igor Girkin este un (fost) agent rus al FSB, fiind o figură cheie în ocuparea inițială a estului Ucrainei de către Rusia în 2014, când a condus separatiștii susținuți de Kremlin să pună mâna pe Sloviansk, în regiunea Donețk.

 

Fost ofițer de informații rus care s-a lăudat cândva că a fost cel care a „apăsat butonul declanșării războiului” în Ucraina, Girkin a servit ca lider al forțelor Kremlinului la Sloviansk, în primele luni ale conflictului din 2014, sub pseudonimul Igor ”Strelkov” (care înseamnă „trăgător” în rusă).

De asemenea, Girkin a fost declarat căutat la nivel internațional de Țările de Jos pentru că a participat la doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra Ucrainei, care a ucis 283 de persoane.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și Parchetul General au intentat o serie de dosare împotriva lui Girkin pentru activități teroriste, tortură, omor și încălcarea suveranității statului.

Documentele găsite în biroul lui Girkin din Sloviansk după ce acesta a fugit au dezvăluit că acesta a ordonat execuțiile prin pluton de execuție a cel puțin trei persoane în Donețk, în urma unor procese militare grăbite. Girkin a recunoscut mai târziu că a condamnat încă trei bărbați la moarte și că l-a ucis pe unul dintre ei.

 

A început să deranjeze la Moscova

 

”Strelkov” a dispărut de pe Telegram, ultima sa postare fiind pe pe 10 octombrie. Se pare că el este investigat de Kremlin pentru „discreditarea armatei ruse”.

Pe canalele rusești Telegram a fost publicată o fotografie cu Strelkov în echipament militar care poza cu soția sa, o aluzie la faptul că a fost trimis pe front.

În august 2014, a fost rechemat la Moscova, unde a apărut în programele de radio naționaliste și și-a păstrat un profil relativ scăzut până când a reapărut după invazia Rusiei din februarie ca blogger militar.

Ulterior, a criticat performanța slabă a armatei ruse pe câmpul de luptă, susținând escaladarea conflictului, scrie publicația Meduza.

„Războiul din Ucraina va continua până la înfrângerea completă a Rusiei”, a scris Girkin pe Telegram la începutul lunii septembrie. „Am pierdut deja , restul este doar o chestiune de timp.”

Portalul independent rus Meduza a scris că șef al forțelor armate ruse, generalul Valery Gerasimov, a ordonat personal autorității de reglementare de stat Roskomnadzor să înceapă o investigație asupra celor mai importanți reporteri militari, precum ”Strelkov”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel