Rebelii Houthi amenință noua coaliție condusă de americani: ”Avem arme care vă pot distruge submarinele și portavioanele”

Foto: Portavionul USS-Nimitz, US Navy / harta Orientului Mijlociu / wikipedia
Foto: Portavionul USS-Nimitz, US Navy / harta Orientului Mijlociu / wikipedia

Ministrul apărării al rebelilor Houthi (care se prezintă ca parte a guvernului yemenit) a spus că „forțele armate yemenite vor transforma Marea Roșie într-un cimitir pentru coaliția condusă de SUA”, dacă alianța va decide să ia orice măsură împotriva Yemenului.

„Avem muniție și echipament militar care vă pot scufunda navele de război, submarinele și portavioanele”, a spus generalul-maior Mohammad al-Atifi de la mișcarea Houthi, care controlează cea mai mare parte a Yemenului și este aproape de Iran.

Această reacție amenințătoare vine după ce șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a anunțat formarea unei coaliții navale pentru a proteja Marea Roșie și regiunea din ce în ce mai nesigură. Coaliția include Bahrain, Canada, Franța, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Seychelles, Spania și Marea Britanie.

Navele coaliției formate de SUA vor patrula Marea Roșie ca răspuns la atacurile asupra navelor, în principal cele legate de Israel. Atacurile, după cum se spune de la mișcarea pro-iraniană, vizează sprijinirea Hamas în Gaza. 

Atacurile au devenit atât de periculoase încât tot mai multe nave decid să caute rute alternative. Companiile de transport maritim, chiar și cele care nu au legături directe cu Israelul, anunță că suspendă temporar navigațiile la Marea Roșie din cauza atacului.

Purtătorul de cuvânt al rebelilor Houthi, Muhammad Abdul Salam, a declarat agenției Reuters că alianța maritimă multinațională stabilită de Statele Unite în Marea Roșie nu este necesară.

El a adăugat că rutele de transport maritim din apropierea Yemenului sunt sigure pentru toate navele, cu excepția navelor israeliene sau a navelor care se îndreaptă spre Israel, din cauza „războiului nedrept de agresiune împotriva Palestinei”.

„Houthi sunt o organizație teroristă din toate punctele de vedere și au legături strânse cu iranienii. Îi finanțează și îi direcționează. Iranienii au încercat să aibă un front unit împotriva noastră încă de la începutul războiului”, susține fostul comandant al marinei israeliene Eliezer Marom.

„Cred că va fi foarte greu pentru marea coaliție să prevină acest lucru. Dacă Houthi vor să continue ceea ce fac ( sprijiniți de iranieni), există o singură modalitate de a face față, după părerea mea, și anume să atace direct fortificațiile Houthi. Nu se poate ca Israel să stea cu mâinile în sân. Putem să le acordăm americanilor ceva timp să acționeze, dar la un moment dat nu va mai fi de ales decât să acționeze împotriva rebelilor Houthi; Israelul are capacitatea de a acționa împotriva Houthi”, susține fostul comandant israelian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel