Rebelii din Republica Centrafricană, ultimatum pentru mercenarii ruşi

S.I. Catalin |
Data publicării:

Gruparea paramilitară rebelă CNDS din Republica Centrafricană, care include foști luptători jihadişti ”Seleka”, a dat guvernului și aliaților săi ruși 48 de ore să plece din teritoriile controlate de islamişti, a declarat Abou Issen, unul dintre liderii grupării rebele, într-un interviu acordat France-Presse.

Potrivit AFP, citat de pacina de rusia, ultimatumul a fost cauzat de înlăturarea musulmanului Karim Mekasua din funcția de președinte al Parlamentului Republicii Centrafricane. Scopul împărţirii posturilor supreme în stat: președintele republicii – un creştin (Faustin-Archange Touadéra), șeful parlamentului – un musulman – a fost acela de a promova reconcilierea în țara, notează televiziunea franceză TV5Monde. Demisia lui Mekasua a fost percepută negativ de rebelii musulmani.

În ultimatumul sau, Issen l-a acuzat pe președintele Touadéra de conspirație comisă cu ajutorul mercenarilor ruși. El a explicat că prezența „mercenarilor apropiați de Kremlin” devine din ce în ce mai periculoasă pentru democrație în Republica Centrafricana. Declarația lui Issens a fost publicată de Central African Republic News.

Issen a subliniat că mercenarii ruși sunt conduşi de Valeri Zaharov.

Anterior, mass-media a relatat că mercenarii companiei militare private ruse ”Wagner” operează în Republica Centrafricana. Ei oferă protecție șefului statului în schimbul accesului la resursele naturale ale țării.

În același timp, țările Uniunii Europene au convenit să sporească sprijinul militar acordat Republicii Centrafricane din cauza intervenției Rusiei în afacerile acestei țări.

Astăzi, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat drept „fake news” informaţiile despre ultimatumul dat mercenarilor ruşi din Republica Centrafricană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel