Reacții în România la amenințările Rusiei privind Transnistria: Moscova creează artificial tensiuni și destabilizează regiunea

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ruși în Transnistria
Militari ruși în Transnistria

Acțiunile dirijate de Rusia pentru destabilizarea Republicii Moldova sunt în plină desfășurare. Rusia continuă declarațiile agresive privind R. Moldova. Zilele trecute, a venit din nou rândul Ucrainei să fie acuzată că pregătește un atac sub steag fals asupra Transnistriei.

Pe tiparul invocat în Donbas, înainte de invazie, ministerul de externe de la Moscova atrage atenția că ”forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la orice provocare a regimului de la Kiev”. Orice mișcare întreprinsă de Kiev în Transnistria „va fi considerată un atac împotriva Federației Ruse".

Ministerul Apărării din R. Moldova a asigurat vineri că, la ora actuală, nu există nicio ameninţare directă la adresa securităţii statului, afirmând că Rusia urmăreşte să destabilizeze situaţia din ţară şi să provoace panică prin insinuările sale că Ucraina ar pregăti o provocare armată în Transnistria.

Potrivit ministerului, efectivul armatei naţionale din cadrul Forţelor mixte de menţinere a păcii (compusă din militari moldoveni, ruşi şi transnistreni) din Zona de Securitate, care separă Transnistria de restul Republicii Moldova, îşi desfăşoară activitatea "în mod normal", iar "informaţiile false difuzate de Rusia au ca scop crearea de panică şi de confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului".

 

Reacția MAE român 

 

Ministerul Afacerilor Externe al României a venit cu un comunicat prin care condamnă acuzațiile MAE rus, precum și retorica amenințătoare și provocatoare utilizată.

”Propagarea intenționată de informații fără corespondență în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă, în contextul actual de securitate, în care Federația Rusă își intensifică războiul de agresiune împotriva Ucrainei.  

Este inacceptabilă această încercare de creare artificială de tensiuni și destabilizare în regiune și în legătură cu Republica Moldova. 

MAE al României face apel la responsabilitate, la abandonarea retoricii agresive, escalatorii și provocatoare, precum și la abținerea de la orice declarații și acte care pot afecta stabilitatea regiunii și a Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel