Reacţia României după ce președintele Ungariei a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon

S.I. Catalin / 25 aug 2021 / 17:46

România a transmis marţi, prin intermediul Ministerului Afacerilor de Externe al României, un mesaj către Ungaria prin care a catalogat drept „extrem de nepotrivit” şi provocator discursul preşedintelui János Áder, care a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, informează G4media.

Potrivit sursei citate, MAE a transmis ambasadorului Ungariei la București faptul că România a considerat ”extrem de nepotrivit” mesajul din discursul președintelui Ungariei la Summitul privind lansarea platformei internaționale pentru Crimeea, de la Kiev, de luni, prin care compara ocuparea ilegală a Crimeii cu efectele Tratatului de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României.

Guvernul a transmis mesajul pe canalul bilateral pentru că președintele maghiar a rostit discursul controversat într-un eveniment organizat de Ucraina, iar Kievul nu a reacționat după discurs, potrivit surselor citate. De asemenea, România nu a vrut să escaladeze situația pentru a nu amplifică efectele pe care Ungaria conta, au mai susținut sursele citate.

 

Mesajul preşedintelui Ungariei

În cadrul forumului inaugural „Platforma Crimeea”, organizat luni la Kiev, preşedintele Ungariei, János Áder, a comparat anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României.

„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a precizat János Áder.

„După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a mai susţinut Áder.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy