Reacţia României după ce președintele Ungariei a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

România a transmis marţi, prin intermediul Ministerului Afacerilor de Externe al României, un mesaj către Ungaria prin care a catalogat drept „extrem de nepotrivit” şi provocator discursul preşedintelui János Áder, care a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, informează G4media.

Potrivit sursei citate, MAE a transmis ambasadorului Ungariei la București faptul că România a considerat ”extrem de nepotrivit” mesajul din discursul președintelui Ungariei la Summitul privind lansarea platformei internaționale pentru Crimeea, de la Kiev, de luni, prin care compara ocuparea ilegală a Crimeii cu efectele Tratatului de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României.

Guvernul a transmis mesajul pe canalul bilateral pentru că președintele maghiar a rostit discursul controversat într-un eveniment organizat de Ucraina, iar Kievul nu a reacționat după discurs, potrivit surselor citate. De asemenea, România nu a vrut să escaladeze situația pentru a nu amplifică efectele pe care Ungaria conta, au mai susținut sursele citate.

 

Mesajul preşedintelui Ungariei

În cadrul forumului inaugural „Platforma Crimeea”, organizat luni la Kiev, preşedintele Ungariei, János Áder, a comparat anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României.

„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a precizat János Áder.

„După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a mai susţinut Áder.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel