Războiul Rusiei în Ucraina. Rezumatul acțiunilor militare din a doua zi de luptă (25 februarie)

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Sinteză informații:

- Pentru forțele ucrainene, situația a devenit critică pe malul Mării Azov, unde posibilul cap de pod rusesc, ar permite Moscovei să trimită forțe suplimentare.

- Rusia a pierdut foarte multe blindate pe toate fronturile, ceea ce semnifică că pare dispusă să piardă tehnica veche de luptă, indiferent de costurile umane proprii, dar și civile. Există înregistrări video, în care trupele ruse au ucis cu sânge rece civili.

- Ucraina a organizat principala apărare în exteriorul localităților și nu vrea să riște viețile civililor, părând dispusă să renunțe la lupta în localitățile, care au importanță doar tactică.

- Forțele ruse încă nu au reușit să amenințe semnificativ Odessa.

- Apărarea capitalei Kiev pare să reziste, fiind amenințată deocamdată dinspre nord. Forțele ucrainene au dejucat tentativele de desant aerian de la sud de Kiev.

- Aviația rusă acționează în special pe timp de noapte și la joasă altitudine, ceea ce semnifică că apărarea antiaeriană ucraineană controlează destul de bine spațiul aerian național.

- Forțele ruse nu au atacat deocamdată vestul Ucrainei dinspre Belarus, scopul fiind exercitarea unei presiuni psihologice. Astfel, Ucraina este nevoită să mențină unele trupe în vest, care altfel, ar fi schimbat soarta războiului în sudul și nordul țării.

- Rusia a primit o lovitură semnificatică în plan politic chiar din partea aliatului său Kazahstanul, care a declarat că nu susține aventura militară a Moscovei.

Prezentarea informațiilor mai pe larg:

Direcția Nord (Kiev, regiunile Cernigov și Jitomir)

- (nord Kiev) Înaintarea trupelor ruse a fost oprită pe aliniamentul sectorului Obolon din nordul Kievului.

- (NE Kiev) Au fost semnalate forțe ruse la aproximativ 60 km N-NE de Kiev, în zona localității Kozeleț, care se deplasează spre Kiev.

- (NE Kiev) Forțele ruse, care acționează pe direcția Kursk (Rusia) – NE Kiev, s-au oprit în localitatea ucraineană Konotop (aproximativ 200 km E – NE Kiev). Potrivit surselor oficiale ucrainene, trupele ruse nu mai au carburant.

- (NE Kiev) Pe direcția Gomel (Belarus) – Cernigov (Ucraina) – NE Kiev, forțele ucrainene au reușit oprirea înaintării adversarului la nord de Cernigov (120 km N-NE Kiev).

- (S Kiev) În zona Vasilkov, la aproximativ 20 km SV de Kiev, militarii ucraineni au respins o tentativă de ocupare a aerodromului militar Vasilkov, doborând un avion IL-76 cu parașutiști la bord. Aerodromul Vasilkov nu a fost bombardat cu rachete, forțele ruse intenționând să îl folosească pentru a disloca, pe cale aeriană, o forță care să atace Kievul de la sud. Aceeași schemă s-a încercat și cu aerodromul Gostomel situat la 17 km NV de Kiev, dar deși batalionul rusesc de desant a reușit ocuparea obiectivului, militarii ucraineni au bombardat pista de aterizare.

 

Direcția Sud (regiunile Herson, Zaporojie, Nikolaev, Odessa, sudul regiunii Donețk)

- Forțele ruse au debarcat la sud-vest de Mariupol, cel mai probabil în zona orașului Berdiansk (60 km S-V Mariupol).

- În orașul Melitopol (160 km V Mariupol) s-au dat lupte. Potrivit unor informații neconfirmate, în cursul nopții de 25 – 26 februarie, orașul ar fi fost ocupat de trupele ruse.

- Podul care leagă Peninsula Crimeea de localitatea Ghenicesk (Ucraina) a fost aruncat în aer de trupele ucrainene, un infanterist marin ucrainean detonând de la fața locului explozia și pierzându-și eroic viața.

- Ofensiva rusă a fost oprită în orașul Herson. Forțele ucrainene au aruncat trupele ruse pe malul stâng al fluviului Nipru. Forțele ruse au înregistrat pierderi mari, o coloană de blindate fiind surprinsă înainte de desfășurare și distrusă. Sunt așteptate noi trupe ruse din Crimeea pentru a fi reluată ofensiva spre orașul Herson.

 - În cursul serii, trupele ucrainene au respins o debarcare la est de Odessa, în zona localității Koblevo (30 km est Odessa) și un desant aerian în zona orașului Nikolaev (110 km N-E Odessa).

 

Direcția Est (regiunile Harkov, Lugansk și Donețk)

- Forțele ruse au fost oprite la nord, est și sud-est de Harkov, trecând în apărare.

- În SE Ucrainei, trupele ruse și separatiste din Lugansk și Donețk nu reușesc să treacă de apărarea ucraineană. La 50 km nord de orașul Lugansk, forțele ucrainene au trecut la contraofensivă.

- Direcția Vest (vestul Ucrainei)

- în cursul dimineții (06:40 - 06:45), au fost lovite cu rachete aeroportul din Rovno (300 km V Kiev) și unitatea de elicoptere din Novii Kalinov (50 km SV Lvov).

Pierderi:

- Oficialii ucraineni susțini că trupele ruse au aproape 3.000 de morți, în jur de 80 de tancuri, 500 de blindate de alte tipuri (transportoare, mașini de luptă etc.), 10 avioane de luptă și 7 elicoptere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel