Războiul Rece pare să se fi întors: China a înlocuit Uniunea Sovietică în raport cu Statele Unite

Virgil Popovici |
Data publicării:

Finalul anului 2020 aduce un bilanț favorabil Chinei și lui Xi Jinping. Deși anul acesta începea sub auspicile pandemiei, aceasta s-a relansat economic și a reușit să își extindă dominația.

În același timp, pe cealaltă parte a Pacificului, pandemia nu poate fi stăpânită, economia este în recesiune iar scena politică americană este măcinată de interminabile dispute, sursa acestora fiind Donald Trump, consideră jurnalista franceză Sylvie Kauffmann, într-un editorial publicat pe Le Monde.

La începutul acestui deceniu, un nou Război Rece între aceste două superputeri pare inevitabil.

Cu toate acestea, Statele Unite încă beneficiază de avantaje, în special de poziția sa pe plan tehnologic; compania americană Tesla a revoluționat domeniul automobilelor, devenind un exemplu pentru inginerii chinezi.

Conform economistul Thomas Philippon un alt avantaj al SUA este constituit din contribuțiile aduse de imigranți înalt calificați: companiile americane Pfizer și Moderna au fost fondate sau sunt conduse astăzi de imigranți. Această diversitate este o forță care îi lipsește Chinei.

În prezent statul chinez se concentrează pe consolidarea autonomiei sale tehnologice, președintele Xi Jinping folosind în discursul său la Congresul Partidului Comunist cuvintele inovație și tehnologie de mai mult de douăzeci de ori.

Privitor la mondializare, președintele chinez a afirmat că preferă să se concentreze pe piața interioară întrucât China nu ar mai trebui să depindă doar de investiții străine pentru dezvoltarea sa economică.

Potrivit analistului James Crabtree strategia lui Xi Jinping de consolidare a propriei puteri și de control excesiv a sectorului privat va duce la o rupere a relațiilor cu Statele Unite.

Există totuși și o zonă în care politicile celor două superputeri se întâlnesc și anume dorința de combate influența giganților din domeniul informatic cum sunt Facebook și Google.

Washington-ul intenționează să impună reglementări noi antitrust și să urmeze exemplul Uniunii Europene în această privință, creând posibilitatea unei alianțe transatlantice pe plan informatic împotriva Chinei.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel