RĂZBOIUL DIN UCRAINA LIVE / UPDATE: Forţele Armate Ucrainene cheamă la arme inclusiv persoane peste 60 de ani

Gheorghiță Orjanu, Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Coloană militară rusă, îndreptându-se spre Ucraina. Sursă foto: Captură Zvezda TV, canalul Ministerului Apărării din Rusia
Coloană militară rusă, îndreptându-se spre Ucraina. Sursă foto: Captură Zvezda TV, canalul Ministerului Apărării din Rusia

DefenseRomania vă ține la curent cu informații în regim live și update cu invazia la scară mare pe care Federația Rusă a declanșat-o în Ucraina.

UPDATE: 25/02/2022 - 13:00

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că a decis să implice în Forțele de Apărare Teritorială persoanele de peste 60 de ani care pot să reziste moral și fizic.

"Dragi ucraineni! Atacul pe scară largă al Rusiei asupra statului nostru durează de 30 de ore. Datorită eroismului apărătorilor noștri, Ucraina a rezistat primelor ore, cele mai grele. Ocupanții au suferit pierderi semnificative. Astăzi vom fi mai puternici. Mii de oameni se alătură. Sunt mândru de fiecare dintre voi! Numai la Kiev sunt deja 18.000 de pistoale-mitralieră și muniție, care au fost deja distribuite și vor continua să fie distribuite luptătorilor Forțelor Teritorialei”, a transmis ministrul în urmă cu câteva ore.

Potrivit comunicatului emis de Comandamentului Operațional Nord din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, trupele ucrainene au distrus peste 30 de vehicule de luptă, inclusiv tancuri, în Regiunea Cernigov.

„Unitățile Comandamentului Operațional Nord au distrus aproximativ 20 de unități de tancuri inamice în zona localității Minsk din regiunea Cernigov. Sunt precizate pierderi în rândul forțelor luptătoare. De asemenea, unitățile din comandament au distrus o coloană de formată din 10-15 vehicule inamice care se deplasau de la Ripok la Cernigov. Cernigovul rezistă şi distruge inamicul! Crede în Forţele Armate şi sprijină!”, se precizează în mesaj publicat pe contul oficial de Facebook al comandamentului.

La periferiile localităților Cernigov, Gostomel și Melitopol se duc lupte intense intre forțele ucrainene și cele ruse. Din cauza acestora, președintele Ucrainei susține că a fost nevoit să amâne conversația telefonică stabilită cu premierul italian Mario Draghi.

"Astăzi la 10:30 la periferia localităților Cernigov, Gostomel și Melitopol erau lupte grele. Au murit oameni. Data viitoare voi încerca să schimb programul războiului pentru a vorbi cu premierul italian Mario Draghi la o oră anume. Între timp, Ucraina continuă să lupte pentru poporul său”, a scris Zelenski Twitter.

Anterior, Draghi a declarat că Zelenski a vrut să vorbească cu el dar nu s-a stabilit legătura. Premierul a mai adăugat că „Zelenski se ascunde undeva în Kiev”. Pe de altă parte, președintele ucrainean este foarte probabil deranjat că Italia nu a fost de acord cu aplicarea sancțiunilor SWIFT pentru Rusia.

În localitatea Mariupol, vizată și atacată puternic de forțele ruse, instituțiile medicale au informat că au internat 35 de persoane, 9 dintre acestea în stare gravă, iar un militar a murit.

"Astăzi sunt 35 de persoane în instituţiile noastre medicale, 9 dintre ele sunt în stare gravă, 26 sunt de gravitate medie, unul dintre ei este un copil. Unul, din păcate, militar, a fost şi el grav rănit și a decedat astăzi", a declarat primarul localității  Vadim Boicenko.

Compania ucraineană de transport feroviar, Ukrzaliznytsia (UZ), a anunțat organizarea unui transport special pentru evacuarea cetățenilor din Harkov, în timp ce volumul deplasărilor este menținut cu greu la 80%.

„Cursa Intercity de evacuare din Harkov este planificată după ora 13.00”, se precizează în comunicatul oficial al companiei. Potrivit UZ, aproximativ 80% din trenurile de pasageri ale companiei continuă să circule în țară. „Din păcate, este încă imposibil să se asigure respectarea programului, așa că trenurile continuă să se deplaseze cu întârzieri din cauza modificărilor operaționale ale rutelor. Trenurile încetinesc în apropierea gărilor cu adăposturi antibombe și așteaptă o fereastră sigură pentru deplasare”, se mai precizează în informarea UZ.

 

UPDATE: 25/02/2022 - 10:00

La aproximativ 24 de ore de la intrarea trupelor ruse în Ucraina, 57 de ucraineni au murit și 169 au fost răniți, potrivit informațiilor publicate de Ministerul Sănătății din Ucraina.

În prezent, a fost introdusă starea de asediu în toată regiunea Kiev, inclusiv în capitală, precum și în regiunile Harkov, Cherkassy și Dnepropetrovsk.

Insula Șerpilor a fost în final capturată de forțele ruse, în seara zilei de ieri, după ce 13 grăniceri ucraineni au refuzat să se predea Marinei ruse, au decedat în urma atacului cu rachete și a focurilor de artilerie executate de la bordul crucișătorului Moscova.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât o aeronavă de luptă rusă. “Potrivit informațiilor operative, aeronava inamică a fost doborâtă de forțele ucrainene de apărare antiaeriană și a căzut în districtul Darnytsia, lângă locuința de pe strada Koshytsa, 7a”, se precizează în comunicatul oficial, fără a fi date detalii privind tipul avionului doborât.

Tancurile rusești care se îndreptau spre Kiev au fost oprite lângă localitatea Ivankiv, regiunea Kiev. Armata ucraineană a aruncat în aer podul care permitea avansarea trupelor ruse pe calea de acces spre capitala Ucrainei. „Tancurile rusești se deplasat spre Kiev, dar a avut loc o luptă lângă Ivankiv. Forțele ucrainene au aruncat în aer podul pentru a opri convoiul rusesc”, se arată în mesajul oficial.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat că, în timpul nopții și în prezent, trupele guvernamentale continuă să respingă atacurile agresorilor ruși pe mai multe direcții.

Aviația rusă a lovit unitățile militare ale Ucrainei din vecinătatea localității Kropyvnytsky. De asemenea, acțiuni ale elicopterelor ruse au avut loc în apropierea localității Vylkove, Regiunea Odesa și dinspre Tiraspol (Republica Moldova).

După ce au capturat două vehicule de luptă ale forțelor ucrainene, “militari ruși deghizați în militari ucraineni se îndreaptă în viteză spre centrul Kievului dinspre Obolon. Aceștia sunt urmați de un convoi de camioane militare rusești. Cu siguranță vor fi neutralizați", a scris Facebook ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyar, în dimineața zilei de vineri.

 

UPDATE : 25/02/2022 - 09:30

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat vineri dimineață Grupului celor nouă de la București (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ungaria) printr-un mesaj în care cere statelor membre să ofere Kievului asistență în apărare, să aplice sancțiuni și să exercite presiuni asupra Rusiei.

"Ne apărăm libertatea și pământul. Dar avem nevoie de asistență internațională eficientă. Am discutat despre asta cu președintele polonez Andrzej Duda. M-am adresat celor Nouă de la București despre ajutor pentru apărare, sancțiuni și presiune asupra agresorului. Împreună trebuie să punem Rusia la masa negocierilor, a scris Zelenski pe Twitter vineri, adăugând că Ucraina are nevoie și de o coaliție împotriva războiului.

UPDATE 

Update lupte interval orar 14:05 – 17:47

Sinteză informații

- Se duc lupte pe direcțiile strategice Nord, Est și Sud (raportat la Ucraina).

- Forțele ruse nu folosesc încă aviația pe scară largă. Cel mai probabil, nu au reușit să distrugă apărarea antiaeriană ucraineană în primele două valuri de rachete (orele 5:00 și 13:00).

- Pentru trupele ucrainene, situația este mai dificilă în zonele de Nord (capitala Kiev) și Sud (la 20-30 km de Istmul Perekop - Crimeea). La periferia nordică a Kievului, un batalion rusesc de desant a reușit ocupe un aerodrom și să-și stabilizeze/consolideze poziția. Trupele ucrainene au bombardat pista de aterizare pentru a evita dislocarea masivă de trupe rusești.

- În nord-estul țării, trupele ucrainene par să fi stabilizat frontul pe un aliniament situat la 20 – 30 km de graniță.

- În zona de sud-est a Ucrainei, frontul rezistă atât în regiunea Donețk, cât și în regiunea Lugansk.

- Insula Șerpilor, cel mai probabil, va fi ocupată, lupta fiind complet inegală. Nicio clădire nu mai este în picioare.

- Teritoriul Belarusului a fost folosit pentru lansare de rachete balistice și pentru o tentativă nereușită de infiltrare a unui detașament rusesc de forțe terestre ruse.

 

În continuare, prezentăm informațiile privind confruntările (interval orar 14:05 – 17:47)

 

Militari ruși capturați: Un pluton de cercetare al Brigăzii 74 Infanterie al FA ruse s-a predat lângă orașul Cernigov (nord-estul Ucrainei) – (pagina oficială de FB a comandantului-șef al FA ucrainene - ora 17:47)

- Rusia încearcă să captureze Insula Șerpilor. Zona a fost bombardată de artileria crucișatorului „Moscova „și a navei de patrulare „Vasili Bykov”. Un avion rusesc Su-24 a bombardat ulterior pozițiile ucrainene. Nu mai sunt clădiri în picioare pe Insula Șerpilor, dar militarii ucraineni continuă să lupte. (pagina oficială de FB a Forțelor Navale ucrainene - ora.17:45)

- Desant aerian rusesc la periferia nordică a Kievului.  Pe aerodromul Gostomel (15 km N-V de capitala Kiev), în jur de 30 de elicoptere rusești, cu militari la bord [în jur de 700 de militari – un batalion], au aterizat fiind susținute de avioane de luptă. Trei elicoptere au fost distruse (informație cunoscută de la ora 14:05). Brigada 4 a Gărzii Naționale ucrainene (din Ministerul de Interne) a angajat lupta, folosind inclusiv mijloace de artilerie. Se pare că situația este critică pentru militarii ucraineni, brigada fiind nevoită să se regrupeze. (pagina oficială FB al Ministerului ucrainean al Apărării, ora 17:29)

- În jurul prânzului, 15 tancuri rusești au fost distruse în zona localității Hlukhiv (NE Ucrainei, la 14 km de granița cu Rusia, în regiunea Sumi) cu ajutorul sistemelor antitanc Javelin și dronelor Bayraktar TB2 (publicația oficială ArmiaInform a Ministerului ucrainean al Apărării – ora 16:06).

- În jurul orei 15:00, luptele continuă de-a lungul întregii linii de contact [din zona republicilor separatiste din Donbass în sud-estul Ucrainei]. Forțele ruse nu au reușit nicio străpungere. Se înregistrează lupte de o mare intensitate în zona localității Pisky (la 10 km NV de Donețk), unde trupele ruse au încercat să spargă apărarea folosind 16 tancuri. Trei dintre acestea au fost distruse folosind rachete antitanc NLAW. (pagina oficială de FB a Forțelor Întrunite ucrainene – ora 15:29)

- Au fost lansate patru rachete balistice de pe teritoriul Republicii Belarus în direcția sud-vest (pagina oficială de FB a comandantului-șef al FA ucrainene - ora 15:26);

 

Publicația oficială ArmiaInform a Ministerului ucrainean al Apărării – ora 15:13

 

- A fost oprită tentativa unei subunități rusești (două tancuri, vehicule blindate, camioane) de a pătrunde din Belarus pe direcția localității ucrainene Vystupovychi (nordul Ucrainei, la 150 km NV de Kiev). Forțele ruse au pierdut cinci vehicule blindate și un camion.

- A fost oprită ofensiva tancurilor rusești în zona localității Putivl (NE Ucrainei, regiunea Sumi, la 25 km de granița cu Rusia)

- Au loc lupte în orașele Ghenichesk, Skadovsk și Chaplynka (sudul Ucrainei, în Regiunea Herson, la 20 – 30 km de Istmul Perekop care leagă Crimeea de Ucraina)

- Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Zaluzhny precizează că „Situația este tensionată în zonele Nord și Sud. (pagina oficială de FB a comandantului-șef al FA ucrainene – ora 15.12

- Forțe ruse echipate cu tancuri și vehicule blindate atacă pozițiile trupelor ucrainene de la periferia orașului Starobilsk. Militarii ruși au pierdut două tancuri și un transportor blindat. (pagina oficială de FB a Forțelor Întrunite ucrainene – ora 14:55)

- Trupe ucrainene compuse din formațiuni de grăniceri, forțe terestre și Garda Națională, au angajat lupta cu forțele ruse la periferia orașului Sumi (nord-estul Ucrainei, la 30 km de granița cu Rusia). Trupele ruse intenționează să dezvolte ofensiva spre orașul Konotop  (pagina oficială de FB a Serviciului ucrainean de Grăniceri - ora 14:55).

 

UPDATE

În urmă cu câteva minute, Vitali Kliciko, primarul capitalei ucrainene, a anunțat că a fost nevoit să declare stare de asediu în Kiev.

"Prieteni! Kievul introduce de azi starea de asediu. Se vor interzice deplas[rile ]n intervalul orar 22:00 - 07:00. Acesta este un pas forțat, dar în condițiile actuale de agresiune militară și de aplicare a legii marțiale este necesar pentru siguranța locuitorilor”, se precizează în mesajul edilului ucrainean.

Transportul în comun nu va funcționa în timpul acestui interval orar, iar stațiile de metrou vor fi disponibile doar “ca adăposturi non-stop”.

"Solicităm tuturor kievenilor să se întoarcă acasă la timp. În caz de necesitate extremă de a se deplasa prin oraș în timpul interdicției, în special în cazul angajații companiilor de infrastructură critică, este necesar să aibă asupra lor acte de identitate", a adăugat primarul Kliciko.

 

Sinteză cu principalele informații până la ora 14:05

- Rusia a început atacul la ora 05:00, printr-un atac masiv cu rachete de croazieră și artileria;

- Al doilea val de lovire rusesc cu rachetele și artileria a fost executat la ora 13:00.

- Rachetele au lovit obiective militare importante (aerodromuri, cel puțin o brigadă de tancuri și puncte de comandă, centre de transmisiuni).

- Trupele ucrainene de pe Insula Șerpilor au fost atacate de cel puțin două nave de luptă rusești.

- Forțe de operații speciale rusești operează în sudul Basarabiei (Bugeac).

- Situația cea mai dificilă, pentru trupele ucrainene, este în zona de sud (regiunea Herson, unde forțele rusești avansează dinspre Crimeea spre aliniamentul fluviului Nipru, ulterior spre Nikolaev.

- Trupele ucrainene au oprit înaintarea forțelor rusești în nord-estul țării (regiunea Cernigov), în zona de est (Harkov) și de sud-est (localitatea Șciastie la nord de orașul Lugansk și orașul Mariupol).

- Se profilează un desant rusesc la periferia nordică a Kievului, unde trupele rusești au pierdut mai multe elicoptere.

 

În continuare, prezentăm principalele informații privind confruntările până la ora 14:05 (ora Kievului).

Informare de la Ministerul de Interne al Ucrainei la ora 14:05

 – patru elicoptere de luptă rusești doborâte la aproximativ 15 km N-V de capitala Kiev (un elicopter de atac Ka-52 – loc. Mejihiria, trei elicoptere tip neprecizat – loc. Gostomel)

- lupte în regiunea Lugansk - în apropierea orașului Șciastia (15 km N de Lugansk). Trupele ruse înregistrează pierderi;

- un avion militar ucrainean An-26 a fost doborât la 30 km S-SE de capitala Kiev (loc. Trypillya).

 

Informare de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la ora 13:39:

 - începând cu ora 13:00, Forțele Armate ruse, au executat peste 30 de lovituri cu rachete de croazieră Kalibr, MLRS, aviația și artileria asupra obiectelor infrastructurii civile și militare ale Ucrainei.

- Inamicul (trupele ruse) continuă ofensiva cu sprijinul elicopterelor dinspre Crimeea spre nord, pe direcțiile Armiansk – Herson și Chaplinka – Kahovka (din Crimeea prin istmul Perekop spre nord-vest către orașul Herson aflat pe fluviul Nipru și spre nord către orașul Kahovka aflat tot Nipru);

 - Mai multe grupuri de cercetare-diversiune rusești acționează în sudul Basarabiei și în Marea Neagră [probabil se referă la debarcări ale forțelor speciale ruse pe litoralul din sudul Basarabiei];

- Tentativă de lovitură aeriană (anunț la 12:40) asupra Brigăzii 831 Aviație Tactică (Ucraina) situată la Mirgorod în estul Ucrainei, la 230 km E-SE Kiev (sau la aproximativ 160 km de granița cu Rusia).

- Rusia a lovit cu două rachete de croazieră localitatea ucraineană Brovary, la 10 km E de capitala Kiev (anunț la 12.10 al consilierului ministrului ucrainean de interne, Anton Gerashchenko, care citează Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene);

 

Informare de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pentru intervalul orar 10:30 – 11:38:

- Atacul forțelor ruse a fost oprit în regiunea Cernigov (regiune din nordul Ucrainei situată la granița cu Rusia) – declarație a comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul Zalujnyi. Cel puțin 6 avioane, 2 elicoptere și zeci de unități de vehicule blindate inamice au fost distruse, a mai precizat Zalujnyi.

- Au loc lupte grele pe direcția Harkov (estul Ucrainei) și în zona de contact cu republicile separatiste din Donbass (sud-estul Ucrainei);

- Trupele ucrainene au reluat controlul localităților Mariupol și Șciastie.

- Două ținte navale necunoscute s-au apropiat de Insula Șerpilor. Persoane înarmate de la bordul ambarcațiunilor au cerut grănicerilor să se predea. (Informare a Serviciului ucrainean de Grăniceri la ora 10:45)

- Patru tancuri rusești au fost distruse pe șoseaua de ocolire a orașului Harkov.

- Formațiunea de grăniceri din zona Skadovsk (sudul Ucrainei) a fost atacată de elicoptere rusești. Trei polițiști de frontieră au fost uciși. Skadovsk este port la Marea Neagră la 30 km V-NV de Istmul Perekop (leagă Crimeea de Ucraina continentală) – (Ukrinform ora 10:24, care citează Serviciul ucrainean de Grăniceri.

- Lupte în zona localității Kopani (aflată în sudul Ucrainei pe comunicația Herson – Nikolaev) – Informare Ukrinform ora 10:24;

- Al 6-lea avion al Federației Ruse a fost distrus lângă Kramatorsk (ora 10:16 informare a - Forțelor Terestre ucrainene);

- Orașul Șciastie este sub controlul trupelor ucrainene. 50 de militari ruși au fost uciși. (ora 09:43 informare a Forțelor Terestre ucrainene);

- Unitatea militară 0173 din orașul Podolsk, regiunea Odesa, a fost lovită la ora 08:36 cu rachetă. Sunt cel puțin 6 morți și 7 răniți potrivit consilierului ministrului de Interne, Anton Gerashchenko. Localitatea Podolsk este la 160 km N-NV de Odessa și la 20 km est de Transnistria;

- Locația din Krivoi Rog a Brigăzii 17 Tancuri a fost lovită (Ukrinform care îl citează pe Anton Gerashchenko la 09:27);

- pe aerodromul militar Ozernoe (120 km V-SV Kiev) au avut loc o serie de explozii la ora 5:20 (dimineața). Un avion Su-27 și o mașină cu combustibil erau în flăcări. (Informare de la Serviciul de Urgență al Ucrainei la ora 13:49)

- La ora 5:00, Forțele Armate ale Federației Ruse au început bombardarea intensă a unităților ucrainene din est. Au fost lansate rachete asupra aerodromurilor Borispol (Kiev), Ozernoe (centrul Ucrainei, la 120 km V-SV Kiev), Kulbakino (Nikolaev – sudul Ucrainei la 110 km E-NE de Odessa), Ciuguev (estul Ucrainei la 30 km SE Harkov), Kramatorsk (SE Ucrainei la 80 km N de Donețk), Herson (aerodromul Cernobaevka) și alte facilități militare ucrainene. Forțele ruse au început un bombardament cu artileria a teritoriului ucrainean de-a lungul graniței cu Rusia, republicile separatiste și Crimeea (Declarație la ora 08:46 a comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valery Zaluzhny);

- Până la ora 08:46, Rusia a pierdut cinci avioane, 2 elicoptere, 2 tancuri și mai multe camioane.Ucraina nu avea pierderi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel