Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Reactivarea ”conservelor”. Ce putere mai are Rusia în interiorul structurilor de forță ale Ucrainei?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Este foarte posibil ca Federația Rusă să apeleze și la ultimii ași din mânecă: "conservele adormite" din structurile de forță ale Ucrainei.

De câteva săptămâni, Ucraina este zguduită de o serie de scandaluri interne, care au ca obiect acuzații de corupție și abuz de putere.

Mai mulți oficiali guvernamentali au fost demiși săptămâna trecută de conducerea de la Kiev, discursul fiind unul de toleranță zero față de corupție.

Săptămâna aceasta, vedem un alt val de ”scheme” destructurate, în prim plan fiind, de această dată, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care lucrează: face percheziții, descoperă scheme de delapidare și lovește în oligarhi. 

Tot SBU găsește doi agenți ruși din interiorul Armatei ucrainene. Aici, mesajul pare să fie cu trimitere directă la Serviciul de informații al Armatei (GUR), care nu ar fi reușit să identifice ”cârtițele” din structurile Armatei.

Este greu de spus care sunt raporturile de putere din interiorul structurilor de forță ale Ucrainei, însă este clar că în ”politica internă” din Ucraina se petrece ceva.

 

Cazul Kireev, făcut public după 10 luni

 

Nu întâmplător a ieșit, acum 10 zile, în presa americană șeful GUR Kirillo Budanov și clarificat pentru  The Wall Street Journal, care au fost circumstanțele morții agentului GUR Denis Kireev, împușcat, ca trădător, în primele zile ale invaziei, de către SBU.

Foto: Denis Kireev (dreapta) și Budanov

Dezvăluirile vin totuși după 10 luni de la asasinat. Șeful informațiilor militare ucrainene garantează că Denis Kireev era omul său de încredere (prezentând chiar o fotografie cu cei doi, făcută în sediul GUR). Kireev avea acces la cercurile de decizie de la Kremlin și a fost singura persoană care a avertizat structurile de securitate ucrainene despre iminența unui atac rus la aeroportul Hostomel care, dacă ar fi picat, ar fi dus la colapsul apărării Kievului.

Budanov lasă să se înțeleagă că, după ce Kireev s-a deconspirat, elemente ruse din SBU ar fi decis eliminarea sa, la începutul lunii martie.

Declarațiile șefului GUR par să fost făcute pentru a preîntâmpina acțiunile ostile, demarate împotriva structurilor implicate în războiul contra Ucrainei.

 

”Nașul” lui Zelenski

 

Întâmplător sau nu, SBU a demarat o serie de percheziții și investigații care îl vizează pe unul din cei mai influenți oligarhi, Ihor Kolomoiski.

Foto: Percheziția la reședința lui Kolomoiski / SBU, via UPravda

Acuzat de fraudă cu produse petroliere și de sustragerea de la plata taxelor vamale, Kolomoiski este unul din cei mai bogați ucraineni, fiind considerat ”nașul” lui Volodimir Zelenski. Oligarhul ucrainean, care deține și un puternic trust media, l-a susținut puternic pe Zelenski în campania prezidențială din 2019, legăturile dintre cei doi datând încă din perioada în care Kvartal 95, compania de divertisment deținută de Zelenski, ajunge să organizeze emisiuni la canalul TV 1+1, deținut de miliardarul ucrainean.

Rămâne de văzut dacă investigațiile SBU vor afecta încrederea societății  ucrainene în președintele Zelenski, aflat, după 11 luni de război, în fața unei ofensive iminente a Rusiei, cu o țară distrusă de bombardamentele rusești și cu o cincime din teritoriul țării aflat sub ocupația ilegală a armatei ruse. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel