Războiul din Ucraina: Formatul Normandia pierde teren înghețând și mai tare conflictul din Donbas

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina - Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina - Facebook

Pe 11 noiembrie era programată întâlnirea miniștrilor de externe ai țărilor din Formatul Normandia de negocieri pe problematica Donbas (Franța, Germania, Rusia și Ucraina), însă, deși era considerată iminentă, reuniunea nu a mai avut loc nici de această dată.

Ministerul rus de Externe a anunțat că ministrul Serghei Lavrov nu va participa la reuniune, explicând refuzul de ultim moment prin faptul că, pe 12 noiembrie, acesta va fi prezent la Conferința internațională privind Libia, de la Paris.

În realitate, refuzul Moscovei ascunde nemulțumirile generale față de modul în care Franța și Germania au primit propunerile sale privind gestionarea conflictului, transmise în octombrie, precum și deranjul determinat de numirea Rusiei ca parte în conflict.

Potrivit agenției ruse de presă TASS, pe 28 octombrie, Moscova a trimis “partenerilor săi” proiectul de document final, iar ca răspuns, pe 5 noiembrie, a primit un proiect franco-german “în care propunerile Federației Ruse nu au fost deloc luate în considerare”.

"Germanii și francezii au început să citească diferit Acordul de la Minsk, numesc Rusia parte în conflict, cer îndeplinirea unor obligații. În aceste condiții, participarea noastră nu va duce la nimic", a rezumat pentru TASS o sursă oficială neprecizată.

Mai mult, diplomația rusă contraatacă, considerând că Franța și Germania nu își îndeplinesc ele însele obligațiile care le revin în temeiul acordurilor de la Minsk.

"Germanii și francezii ar trebui să ajute la restabilirea legăturilor bancare, să stabilească servicii bancare mobile în Donbas. Nu au făcut-o. Ar fi trebuit să lanseze dialogul Rusia-UE-Ucraina - nu au făcut-o. Ei nu își îndeplinesc obligațiile, dar alții inventează", a declarat  textual sursa agenției TASS.

Cu toate acestea, potrivit serviciului de presă al Ministerului de Externe francez, pe 12 noiembrie, în cadrul Conferinței de la Paris privind Libia, se așteaptă ca delegațiile Franței și Rusiei să abordeze inclusiv problematica Ucrainei.

„Pe lângă provocările la adresa stabilității strategice și a securității europene, această întâlnire va aborda aspectele politice și militare ale crizelor regionale și internaționale, în special în ceea ce privește situațiile din Ucraina și din Sahel, față de care Franța își exprimă îngrijorarea privind acțiunile Rusiei”, se precizează în comunicatul oficial al ministerului francez.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel