Războiul din Siria: Statele Unite şi aliaţii din NATO ar putea oferi Turciei asistenţă militară

S.I. Catalin |
Data publicării:

Statele Unite discută cu aliaţii lor din NATO cu privire la o potenţială ofertă pentru Turcia în termeni de asistenţă militară în provincia siriană Idlib şi la măsurile ce pot fi luate dacă Rusia şi guvernul sirian încalcă încetarea focului, a declarat marţi emisarul special american pentru Turcia, James Jeffrey, citat de Reuters.

,,Suntem atenţi la ceea ce poate face NATO'', a spus Jeffrey, care se află la Bruxelles.

James Jeffrey a exclus folosirea trupelor la sol în cazul în care încetarea focului ar fi încălcată şi a repetat că Ankara trebuie să-şi clarifice poziţia cu privire la achiziţionarea sistemului de apărare aeriană rus S-400.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut luni Alianţei Nord-Atlantice ''sprijinul său concret'' în conflictul din Siria. Turcia doreşte ca NATO să aplice integral deciziile luate între 2012 şi 2015 de a sprijini apărarea aeriană turcă, a explicat Erdogan, potrivit Agerpres.

Amintim că, James Jeffrey, emisarul american pentru Turcia, a presat Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii să trimită sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Turcia, scopul fiind ajutarea armatei turce de a respinge atacurile armatei lui Bashar al-Assad în provincia siriană Idlib. Însă oficialii Pentagonului sunt îngrijorați de consecinţele pe care l-ar putea atrage o astfel de decizie pe care o consideră imprudentă.

Aproape un milion de persoane din provincia siriană Idlib, din nord-vestul Siriei, s-au îndreptat către frontiera turcă după o ofensivă a regimului sirian susţinută de aviaţia rusă, ceea ce pus Ankara sub presiune.

În Idlib, Turcia a pierdut doar în februarie peste 50 de soldaţi în atacurile comise de forţele armate siriene.

În baza acordului din 2016 cu Uniunea Europeană, Ankara s-a angajat să stopeze valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar. Considerând acest ajutor insuficient şi dorind să exercite presiuni asupra Uniunii Europene pentru a susţine Turcia în conflictul sirian, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat în urmă cu zece zile deschiderea frontierelor către Europa pentru cei aproximativ 3,6 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul turc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel