Războiul din Siria: Statele Unite şi aliaţii din NATO ar putea oferi Turciei asistenţă militară

S.I. Catalin / 10 Martie 2020 / 16:45

Statele Unite discută cu aliaţii lor din NATO cu privire la o potenţială ofertă pentru Turcia în termeni de asistenţă militară în provincia siriană Idlib şi la măsurile ce pot fi luate dacă Rusia şi guvernul sirian încalcă încetarea focului, a declarat marţi emisarul special american pentru Turcia, James Jeffrey, citat de Reuters.

,,Suntem atenţi la ceea ce poate face NATO'', a spus Jeffrey, care se află la Bruxelles.

James Jeffrey a exclus folosirea trupelor la sol în cazul în care încetarea focului ar fi încălcată şi a repetat că Ankara trebuie să-şi clarifice poziţia cu privire la achiziţionarea sistemului de apărare aeriană rus S-400.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut luni Alianţei Nord-Atlantice ''sprijinul său concret'' în conflictul din Siria. Turcia doreşte ca NATO să aplice integral deciziile luate între 2012 şi 2015 de a sprijini apărarea aeriană turcă, a explicat Erdogan, potrivit Agerpres.

Amintim că, James Jeffrey, emisarul american pentru Turcia, a presat Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii să trimită sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Turcia, scopul fiind ajutarea armatei turce de a respinge atacurile armatei lui Bashar al-Assad în provincia siriană Idlib. Însă oficialii Pentagonului sunt îngrijorați de consecinţele pe care l-ar putea atrage o astfel de decizie pe care o consideră imprudentă.

Aproape un milion de persoane din provincia siriană Idlib, din nord-vestul Siriei, s-au îndreptat către frontiera turcă după o ofensivă a regimului sirian susţinută de aviaţia rusă, ceea ce pus Ankara sub presiune.

În Idlib, Turcia a pierdut doar în februarie peste 50 de soldaţi în atacurile comise de forţele armate siriene.

În baza acordului din 2016 cu Uniunea Europeană, Ankara s-a angajat să stopeze valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar. Considerând acest ajutor insuficient şi dorind să exercite presiuni asupra Uniunii Europene pentru a susţine Turcia în conflictul sirian, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat în urmă cu zece zile deschiderea frontierelor către Europa pentru cei aproximativ 3,6 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul turc.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy