Războiul din Nagorno-Karabah. Armenia cere Rusiei ajutor urgent

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan i-a cerut sâmbătă preşedintelui Vladimir Putin să înceapă consultări ''urgente'' cu privire la ajutorul pe care Rusia îl poate oferi pentru a asigura securitatea ţării sale, aflată în conflict cu Azerbaidjanul asupra Nagorno-Karabah, relatează Agerpres, citând France Presse.

Acest anunţ, de natură să provoace escaladarea conflictului, intervine după eşecul noilor discuţii între Armenia şi Azerbaidjan vizând stabilirea unei încetări a focului.

"Prim-ministrul armean a cerut preşedintelui rus să înceapă consultări urgente pentru a determina natura şi cantitatea de ajutor pe care Federaţia Rusă îl poate oferi Armeniei pentru a-i asigura securitatea", a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Rusia are o bază militară în Armenia. Ea este legată de Erevan printr-un tratat de apărare, dar a susţinut în trecut că acesta nu se extinde la regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

În scrisoarea sa, Pashinyan a declarat că luptele se apropie de graniţele armene şi a acuzat din nou Turcia că sprijină Azerbaidjanul.

Citând relaţiile bune între cele două ţări şi un tratat de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă care le leagă din 1997, el a solicitat Moscovei ajutor.

Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan şi omologul său azer Djeihun Bairamov s-au întâlnit vineri la Geneva într-o încercare nereuşită de a găsi o soluţie la criza ce a făcut peste 1.250 de morţi în puţin peste o lună.

Din 27 septembrie, forţele azere şi cele din Nagorno-Karabah susţinute de Erevan se confruntă din nou. Până acum, trei încercări de armistiţiu umanitar au fost spulberate.

Nagorno-Karabah a făcut secesiune faţă de Azerbaidjan în anii 1990, după un război soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de persoane strămutate, aminteşte AFP. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel