Războiul de cucerire, cadou de ziua lui Putin. Rusia va organiza referendumuri pentru anexarea estului ocupat al Ucrainei

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: Financial Times - www.ft.com
Photo source: Financial Times - www.ft.com

Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a propus organizarea pe 4 noiembrie a unor referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate de forţele ruse, pentru alipirea acestor teritorii la Rusia, informează Agerpres, care citează AFP. Referendumurile au loc la aproximativ o lună de la ziua de naștere a președintelui Vladimir Putin care va împlini pe 7 octombrie vârsta de 70 de ani.

"Doneţk, Lugansk şi numeroase alte oraşe ruse vor reveni în sfârşit în portul lor de origine. Şi lumea rusă, astăzi divizată de frontiere formale, îşi va regăsi integritatea", a declarat secretarul Consiliului general al Rusiei Unite, Andrei Turciak, propunând organizarea acestor referendumuri pe 4 noiembrie, când în Federaţia Rusă se celebrează Ziua Unităţii Naţionale.

De Ziua Unităţii Naţionale, Rusia comemorează o revoltă populară din secolul al XVII-lea care a expulzat forţele de ocupaţie poloneze din Moscova.

Turciak s-a referit la regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk (est), dar şi la regiunile Herson şi Zaporojie, pe care armata rusă le ocupă în mare parte. Moscova a recunoscut independenţa regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk la scurt timp după ce a declanşat, pe 24 februarie, ofensiva sa asupra Ucrainei.

După declaraţia lui Turciak, şeful-adjunct al administraţiei proruse a regiunii Herson, Kiril Stremousov, a declarat că această regiune se va pregăti pentru organizarea unui astfel de referendum pe 4 noiembrie. "Suntem solidari cu Andrei Turciak. Ne vom pregăti pentru o dată concretă. Toţi credeau că referendumul va avea loc în septembrie, însă (până acum) nu a fost avansată o dată concretă. Ne vom orienta spre 4 noiembrie, cu toate că noi suntem gata să organizăm un referendum chiar şi acum", a spus Stremousov, citat de TASS.

Trupele ruse ocupă teritorii în special în sudul Ucrainei, inclusiv oraşul Herson, care număra 280.000 de locuitori înainte de război.

 

Forțele ruse de ocupație controlează cea mai mare parte din regiunile Doneţk şi Lugansk



Separatiştii pro-ruşi controlează din 2014 cea mai mare parte din regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul industrial al Ucrainei, cunoscut sub denumirea generică de Donbas.

Rusia a organizat deja în martie 2014 un referendum în Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în urma acestui vot şi care a fost precedat de o intervenţie a forţelor speciale ruse.

Autorităţile de ocupaţie ruse din Ucraina evocă de luni de zile ideea unui referendum pentru alipire la Rusia, însă administraţia din Herson a declarat luni că plebiscitul este nesigur în viitorul apropiat din cauza contra-ofensivei pe care armata ucraineană o duce în prezent în această regiune.

Rusia a distribuit paşapoarte ruse locuitorilor din unele teritorii ocupate în Ucraina, după ce a făcut deja acest lucru pentru locuitorii regiunilor din est aflate sub controlul separatiştilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel