Războiul comercial între SUA şi China, un mare factor de risc la adresa Europei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Escaladarea tensiunilor comerciale între SUA şi China, care reprezintă unul din cele mai mari riscuri la adresa economiei mondiale, poate crea serioase probleme întregii regiuni a Europei Centrale şi de Est, a declarat directorul general al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

La un seminar al investitorilor din ţările Grupului de la Vişegrád şi România, organizat la Budapesta, Serghei Guriev a semnalat că, în ultima perioadă, a încetinit creşterea produsului intern brut în ţările finanţate de BERD, potrivit Radio Chişinău.

Această încetinire poate atinge punctul de minim în 2019, iar începând din acel moment ar putea să se accelereze creşterea economică, însă posibilul război comercial şi diminuarea cererii ar putea avea efecte negative asupra economiilor ţărilor din regiunea Europei Centrale şi de Est.

La conferinţa organizată de Societatea Economiştilor Maghiari, Serghei Guriev a mai spus că peste tot în lume investitorii dau dovadă de nervozitate din cauza evenimentelor care împiedică extinderea comerţului mondial, iar instabilitatea este accentuată, în afară de tensiunile comerciale, de chestiunile neclarificate ale Brexit-ului şi derularea efectivă ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Pe bursele mondiale, valoarea unor acţiuni a scăzut la nivelul mediu al anului 2017, iar pieţele au devenit foarte volatile, a adăugat directorul general al BERD. Serghei Guriev a atras atenţia că, în cazul în care dolarul american va începe să se întărescă în mod considerabil, vor avea probleme ţările care au acumulat datorii semnificative în devize. Totodată, în viitor vor creşte riscurile în ţările care sunt strâns legate de marile lanţuri comerciale, a mai afirmat oficialul BERD.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel