Război Libia: NATO ar putea sprijini operaţiunea Sophia a UE vizând respectarea embargoului asupra armelor

Eduard Pascu / 21 ian 2020 / 19:34
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg

NATO ar putea face mai mult pentru a sprijini misiunea operaţiunii Sophia a Uniunii Europene vizând respectarea embargoului asupra armelor cu destinaţia Libia, a declarat marţi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, informează dpa.

În ultimele zile, actori internaţionali cheie în conflictul intern din Libia au convenit un set de măsuri menite să aducă pacea în această ţară nord-africană cuprinsă de haos, transmite Agerpres.

Ca parte a acestor eforturi, miniştrii de externe din UE au decis luni să relanseze operaţiunea navală Sophia în Marea Mediterană cu un mandat revizuit, centrat exclusiv pe controlul respectării embargoului ONU asupra armelor.

'NATO furnizează sprijin Operaţiunii Sophia. Şi, în fapt, am putea face mai mult pentru a oferi sprijin dacă va fi cerut de Uniunea Europeană, spre exemplu pentru a ajuta la implementarea embargoului privind armele' pentru Libia, a declarat Stoltenberg în faţa eurodeputaţilor.

Operaţiunea Sophia a fost creată în 2015 cu misiunea dublă de a lupta împotriva traficanţilor de persoane şi de a controla respectarea embargoului instituit de ONU asupra armelor cu destinaţia Libia. În cadrul operaţiunii au fost salvaţi mii de migranţi pe mare.

Patrulele navale au fost suspendate anul trecut din cauza unei dispute la nivelul UE în legătură cu soarta migranţilor salvaţi, dar misiunea continuă să instruiască garda de coastă libiană.

În 2016, NATO a fost de acord să furnizeze operaţiunii Sophia asistenţă logistică şi pentru misiuni de recunoaştere, prin nave şi aparate de patrulare maritimă aeriană. Partajarea de informaţii continuă sub umbrela operaţiunii Sea Guardian.

Vezi și: Războiul din Libia: Şeful guvernului de uniune naţională cere desfăşurarea unei forţe militare internaţionale

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy