Răspuns la avansul Rusiei: Avioanele F-16 occidentale ar putea ajunge în curând în Ucraina

Cătălin Costea |
Data publicării:

Primul F-16 pe cerul Ucrainei ar putea fi văzut în câteva săptămâni.

Pregătirea piloților ucraineni și desfășurarea procedurilor pentru trimiterea aeronavelor F-16 către Ucraina reprezintă două procese sincronizate care au intrat în faza finală de implementare. Astfel, momentul în care primul F-16 care va decola dintr-o țară membră NATO, va fi pilotat de un pilot ucrainean și va ateriza în Ucraina, se apropie tot mai mult.

Ucraina ar putea primi primele avioane de luptă F-16 „în câteva săptămâni”, a informat publicația britanică Evening Standard pe 10 mai, citând o sursă militară de rang înalt sub protecția anonimatului.

Nu este clar care dintre aliați va fi primul care va livra avioanele, însă este aproape cert că va fi una dintre cele patru țări care nu au ezitat să își anunțe sprijinul în acest sens.

Belgia, Danemarca, Norvegia și Olanda s-au angajat să furnizeze Ucrainei zeci de avioane de luptă F-16, iar privirile sunt îndreptate cu precădere către Danemarca, întrucât este singura dintre acestea care a asigurat simultan și pregătirea piloților ucraineni.

De asemenea, Danemarca a confirmat anterior că va trimite primul lot de avioane de luptă în Ucraina în această vară, în timp ce Țările de Jos intenționează să înceapă să le livreze abia în toamnă.

Angajamentul temporal al Belgiei a fost mai vag, Bruxelles-ul anunțând că poate livra primele avioane de luptă F-16 în Ucraina “în cursul acestui an”.

Danemarca, Olanda și SUA sunt statele care au condus coaliția internațională înființată anul trecut pentru a furniza Kievului avioane de luptă F-16 și pentru a pregăti piloți ucraineni.

Amintim că agenția de știri ucraineană Ukrinform informa ieri, 9 mai, că noul șef al Biroului pentru Relații Publice al Comandamentului Forțelor Aeriene, maiorul Illia Yevlash, a declarat că unii piloți ucraineni aproape au terminat cursurile de pregătire pentru operarea avioanelor F-16.

Potrivit Newsweek, Kremlinul a avertizat că, indiferent de ce versiune a avioanelor F-16 va fi livrată Ucrainei, Rusia le va privi ca fiind cu capacitate nucleară și va considera furnizarea lor drept o provocare intenționată a SUA și NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel