Răspuns în oglindă: După ce dronele rusești au atacat masiv Kievul, Ucraina a încercat să lovească mai multe regiuni din vestul Rusiei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în cursul nopții de 26.11.2023, mijloacele rusești de apărare antiaeriană au respins un atac masiv al dronelor ucrainene asupra unor obiective din regiunile vestice ale Federației Ruse. Partea ucraineană a încercat să lovească cu drone de tip avion în patru regiuni rusești. În total, au fost interceptate 11 aparate de zbor fără pilot deasupra Regiunilor Moscova, Tula, Kaluga și Bryansk. 

Una dintre dronele ucrainene, după ce a fost dezactivată de mijloacele rusești de război electronic, a căzut peste o clădire rezidențială cu mai multe etaje din Tula. Trei apartamente au fost avariate, iar o persoană a suferit răni ușoare.

,,În noaptea de 26 noiembrie, a fost respins un atac cu două drone ucrainene asupra teritoriului Regiunii Tula. Ambele vehicule aeriene fără pilot au fost doborâte de sistemele Ministerului rus al Apărării. Una dintre acestea, după ce și-a pierdut controlul, s-a prăbușit peste un bloc de apartamente din Tula”, a declarat guvernatorul regiunii, Alexei Dyumin.

Potrivit surselor rusești, nu există rapoarte despre pagube materiale sau victime umane de la locurile în care s-au prăbușit alte drone. Serviciile speciale din Federația Rusă lucrează deja în locațiile în care s-au produs incidentele.

,,În această noapte, a fost oprită o nouă încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu folosirea de vehicule aeriene fără pilot de tip avion împotriva unor ținte de pe teritoriul Federației Ruse. Sistemele de apărare antiaeriană aflate în serviciul de luptă au distrus 11 drone deasupra teritoriilor Regiunilor Moscova, Tula, Kaluga și Bryansk, se arată și într-un comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării, preluat de agenția Interfax.

Deja în cursul dimineții a apărut și un al doilea comunicat de presă al ministerului, în care se anunță că alte nouă drone ucrainene au fost doborâte peste aceleași patru regiuni din Federația Rusă. Acest lucru arată că atacul ucrainean a fost executat în două valuri și a inclus, în total, 20 de drone aeriene.

Comentariul autorului: Cu numai o zi înainte, pe 25 noiembrie, trupele ruse au executat un atac masiv cu drone Geran-2 (numite Shahed-136 de către partea ucraineană) asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei, în special din zona capitalei Kiev. Oficiali ucraineni au precizat că 74 din cele 75 de drone lansate de militarii ruși au fost doborâte de mijloacele de apărare antiaeriană aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuryi Ihnat, a declarat că aproximativ 40% dintre dornele rusești au fost doborâte de așa-numitele “grupuri mobile de tragere”, dotate cu mitraliere antiaeriene, care ar trebui să ajute Ucraina să economisească rachetele scumpe sol-aer.

De asemenea, Ihnat a semnalat și o altă premieră în atacul dronelor rusești, pe lângă faptul că acesta a fost cel mai masiv atac cu drone de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Pentru prima dată, partea rusă a folosit drone de culoare neagră, ceea ce înseamnă că rușii au început să-și acopere dronele de atac pe care le trimit în Ucraina cu fibră de carbon și să le vopsească în negru pentru a îngreuna detectarea și doborârea lor de către apărarea antiaeriană ucraineană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel