Raport: Rachetele nord-coreene folosite de Rusia împotriva Ucrainei conțin componente produse de companii din SUA și Europa (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

O rachetă balistică nord-coreeană lansată luna trecută de armata rusă în Ucraina conținea sute de componente produse de companii din SUA și Europa, a anunțat organizația Conflict Armament Research (CAR) în raportul său din februarie.

CAR, o organizație cu sediul în Marea Britanie, a studiat resturile de rachete recuperate în urma unui atac rusesc asupra orașului Harkov în ianuarie. Nu numai că multe dintre componentele recuperate prezentau însemne ale unor companii cu sediul în principal în SUA, dar un număr mare dintre aceste componente au fost produse în ultimii trei ani.

Anchetatorii au stabilit că rachetă balistică nord-coreeană includea peste 290 de componente electronice non-coreene. Potrivit CNN, aproximativ 75% dintre componentele rachetei au fost proiectate și vândute în Statele Unite, iar 16% dintre componente au provin de la companii din Europa.

Aceste componente erau utilizate, în principal, pentru sistemul de navigație al rachetei, şi provin de 26 de companii cu sediul în SUA, China, Germania, Japonia, Singapore, Elveția, Olanda și Taiwan.

Raportul RCA nu menționează numele companiilor care produc acele componente care au fost identificate în rachetele nord-coreene, deoarece nu există dovezi că acestea ar fi livrat direct componente şi piese către această țară. În schimb, aceste componente au fost probabil redirecționate undeva de-a lungul lanțului de aprovizionare global atunci când companiile le-au vândut distribuitorilor internaționali.

Constatările organizaţiei RCA indică, de asemenea, faptul că Coreea de Nord a reușit să fabrice aceste rachete balistice și să le exporte rapid către Rusia, în ciuda sancțiunilor impuse de Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, începând cu anul 2006, care interzic producția de rachete balistice de către industria de apărare nord-coreeană.

SUA și aproape 50 de țări au condamnat transferul și utilizarea rachetelor nord-coreene de către Rusia, solicitând încetarea imediată a livrării de arme de la Pyongyang către Moscova.

La începutul acestei luni, autorităţile ucrainene au anunțat că Rusia a lansat cel puțin 24 de rachete nord-coreene către Ucraina.

Noul raport RCA demonstrează că țările care se confruntă cu sancțiuni economice și restricţii dure, precum Rusia și Coreea de Nord, continuă să beneficieze de produse disponibile pe piețele internaţionale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel