Raport OSCE: Forţele ruse de ocupaţie din Ucraina îşi maschează prezenţa. Mai multe lansatoare de rachete GRAD au fost ascunse în camioane

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Armate Ruse continuă să ofere sprijin şi suport militar unităților militare separatiste situate pe teritoriile ocupate temporar din estul Ucrainei. Această susţinere continuă pe care Rusia o oferă forţelor separatiste din estul Ucrainei, reprezintă o încălcare gravă a acordurilor de la Minsk.

Agenția Europeană de Securitate și Cooperare (OSCE) - Misiunea Specială de Monitorizare (SMM) în Ucraina a găsit noi dovezi ale prezenței forţelor militare ruse în teritoriile ocupate temporar din estul Ucrainei.

La 30 august 2021, în timpul unui zbor de observare şi culegere de informaţii, efectuat cu un UAV de mici dimensiuni, observatorii OSCE SMM au descoperit șapte tancuri T-72 şi trei obuziere autopropulsate 2S1 Gvozdika de 122mm lângă localitatea Novoselovka (regiunea Donetsk – partea ocupată de separatişti pro-ruşi), la o distanță mai mică de 15 km şi respectiv 17 km de linia de contact. 

Potrivit raportului OSCE, tancurile şi obuziere ar aparţine Armatei a 8-a din districtul militar sudic al Forțelor Armate Ruse. 

La 14 septembrie 2021, în timpul unui alt zbor de observare, un mini-UAV ale OSCE SMM a descoperit trei lansatoare multiple de rachete (MLRS) de tip 9K51, BM-21 „Grad” de 122mm.

Un aspect foarte important care este menţionat şi în raportul Misiunea Specială de Monitorizare în Ucraina este că lansatoarele multiple de rachete Grad au fost instalate pe simple camioane cu remorcă pentru a fi mai uşor a ascunse - demers care contravine acordurilor de la Minsk.

Nota autorului: Montarea şi instalarea unor lansatoare de rachete pe simple camioane cu remorcă nu este o practică noua şi este folosită cu precădere de anumite grupări teroriste, cum ar fi Hamas. Exemplu foto mai jos:

Tot pe 14 septembrie 2021 au putut fi identificate de către observatorii misiunii OSCE un total de şapte obuziere autopropulsate 2S1 Gvozdika de 122 mm, staţionate la o bază militară rusă din apropierea localităţii ucrainene Ternovoye (regiunea Donetsk – partea ocupată de separatişti pro-ruşi), la o distanță de mai puțin de 25 km de linia de contact. Potrivit raportului OSCE, această bază militară rusă aparţine Armatei a 8-a din districtul militar sudic al Forțelor Armate Ruse. 

Alte obuziere autopropulsate 2S1 Gvozdika de 122 mm staţionate la o bază militară rusă din apropierea localităţii ucrainene Ternovoye.

La 24 septembrie 2021, a putut fi identificat de către observatorii misiunii OSCE un obuzier 2A36 Hyacinth-B 152mm, la o distanță mai mică de 11 km de linia de contact, iar la 8 octombrie 2021, în timpul unui zbor de observare al UAV-ului OSCE au fost descoperite un număr semnificativ de MLRS 9K51, BM-21 Grad, 122mm, lângă un avanpost de lângă localitatea Boykovskoe din regiunea Donetsk. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel