Rapoarte ISW/British Intelligence: Armata rusă își propune să atace pe întreaga linie a frontului din Ucraina, dar nu a reușit să pregătească suficient trupele recent mobilizate

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Trupe ruse de ocupație în Ucraina. Sursa foto: Twitter OSINTdefender.
Trupe ruse de ocupație în Ucraina. Sursa foto: Twitter OSINTdefender.

Serviciile britanice de informaţii au declarat că Federația Rusă vrea să pună capăt seriei de victorii pe care Forțele Armate ale Ucrainei le-au obţinut în septembrie-noiembrie 2022, astfel că armata rusă a primit ordin să avanseze pe aproape întreaga linie a frontului. Cu toate acestea, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susţin că este puțin probabil ca utilizarea de către Rusia a trupelor mobilizate să creeze condiţii optime pentru o ofensivă rapidă și pe scară largă.

Cel mai recent raport al serviciilor de informaţii britanice indică faptul că mercenarii Wagner Group au înregistrat foarte probabil ''mici avansuri'' în zona de nord a oraşului disputat Bahmut.

Mai la nord, în Kremina-Svatove, ruşii fac ''eforturi ofensive continue, dar prea mici în amploare pentru a realiza o breşă semnificativă''. Cu toate acestea, avansul tactic rusesc în zona de sud a orașului Bahmut a înregistrat probabil puține progrese.

,,Rusia urmărește probabil să anuleze o parte din câștigurile pe care forțele ucrainene le-au obținut în perioada septembrie-noiembrie 2022: există posibilitatea că obiectivul lor imediat să fie acela de a avansa spre vest până la râul Zherebets'', a anunţat marţi Ministerul britanic al Apărării în buletinul său informativ.

,,În general, imaginea operaţională actuală sugerează că forţele ruse primesc ordinul de a avansa în majoritatea sectoarelor, dar nu au comasat suficientă putere de luptă ofensivă pe niciuna dintre direcţii pentru a obţine un efect decisiv'', a precizat ministerul citat.

Surse din domeniul apărării sunt de părere că ofensiva de primăvară a forţelor ruse ar putea să nu fie lansată simultan pe întreaga linie a frontului din Ucraina, ce are o lungime de aproximativ 1.200 de kilometri.

 

Armata rusă nu a reușit să pregătească recruții pentru operațiuni ofensive eficiente într-o perioadă scurtă de timp

 

Este puțin probabil că utilizarea de către Rusia a trupelor recent mobilizate să creeze o capacitate de lupta suficientă pentru o ofensivă rapidă și pe scară largă, sunt convinși analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiștii ISW au reamintit că Oleksiy Dmitrashkovsky, un reprezentant al comandamentului operațional ucrainean Tavriisk, a declarat că armata rusă va trebui să doteze pentru a treia oară brigada 155 de pușcași din cauza pierderilor grele înregistrate în apropiere de Ugledar. El a precizat că, înainte de înfrângerea de la Ugledar, Brigada rusă 155 de Pușcași Marini avea 5.000 de militari.

ISW a citat un militar rus din Brigada 155 de Pușcași Marini, care a luat parte la asaltul de la Ugledar, care a declarat că brigada este acum formată în proporție de 80-90% din personal recent mobilizat.

"Folosirea continuă de către Rusia a unor oameni recent mobilizați care nu au reușit să îndeplinească sarcini militare precum identificarea câmpurilor minate și care nu știu cum să acționeze în cazul în care le întâlnesc indică faptul că aceştia nu au experiența de luptă necesară pentru a organiza o ofensivă de succes. Acești mobilizați au primit probabil o pregătire individuală limitată și nu au coeziunea, pregătirea și experiența necesare pentru a conduce operațiuni ofensive pe scară largă", se arată în raportul ISW.

,,Rusia poate deplasa unități mobilizate suplimentare pe frontul de la Ugledar, capabile să desfășoare ofensive de uzură, dar este puțin probabil că acestea să devină unități mecanizate eficiente, capabile să desfășoare operațiuni ofensive de succes într-o perioadă scurtă de timp", au adăugat analiștii institutului.

 

Armata rusă nu reușește să depășească problemele pe care le avea în urmă cu un an

 

Armata rusă nu a reușit să depășească problemele cu care s-a confruntat la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, peste un an, a precizat John Kirby, coordonator pentru comunicare strategică la Consiliul Național de Securitate al SUA.

,,Ei [rușii - n.a.] încă mai suferă de aceleași probleme ca acum un an... Armata rusă încă se luptă. Ei nu au depășit aceste probleme", precizat Kirby.

Oficialul american a explicat că se referea la problemele rușilor în ceea ce privește logistica, personalul și coeziunea unităților. El a adăugat că Vladimir Putin continuă să "schimbe generali ca pe șosete", dar acest lucru nu ajută la rezolvarea problemelor armatei ruse.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, a declarat că rușii au început "marea ofensivă", dar invadatorii au "probleme uriașe" cu desfăşurarea acesteia.

Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au ajuns la concluzia că armata rusă nu a reușit să pregătească recruții pentru operațiuni ofensive eficiente într-o perioadă scurtă de timp.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel