The perfect storm is here

Radu Tudor |
Data publicării:

Radu Tudor, jurnalist specializat în specializat în probleme militare şi de securitate, a analizat pentru DefenseRomania efectele deciziei lui Donald Trump de a retrage SUA din acordul cu Iranul.

Iată editorialul scris de Radu Tudor pentru DefenseRomania:

O declarație șocantă pentru diplomația mondială, cu efect de tsunami în planul securității, a fost făcută de cancelarul german Angela Merkel. "Europa nu se mai poate bază pe SUA în privință apărării". 

Ceea ce se credea că poate fi evitat se întâmplă: ruptură majoră între americani și europeni, pe fondul declarațiilor și deciziilor imprevizibile & periculoase ale președintelui Donald Trump, suspectat de relații subterane cu Rusia.

Afirmația făcută de Merkel capătă dimensiunea unei revoluții în planul securității mondiale. Alianța SUA – Europa stă la baza celei mai puternice alianțe militare din istorie : NATO. Miza este atât de mare încât întrebarea cinică este : cine crapă primul, NATO sau Trump? Instinctul meu natural anticipează un răspuns pe care n-aș vrea să-l redau chiar acum.

Dacă Angela Merkel spune că Europa nu se mai poate baza pe sprijinul militar al SUA pentru apărarea continentului, atunci tot ce s-a întâmplat din 1949 prin Tratatul de la Washington este pus direct și imediat în pericol.

Dacă investigația din SUA va ajunge la concluzia că Trump și oamenii săi au avut legături solide cu Rusia lui Putin, atunci noi vedem astăzi efectele catastrofale.

Ruptura SUA – Europa și destabilizarea majoră a democrațiilor occidentale este ceea ce și-a planificat Rusia de ani buni. Și pare că reușește. Lovind, absolut paradoxal, chiar prin deciziile luate peste Ocean de un președinte care întoarce lumea politică și mediul de securitate cu fundul în sus !

Când Donald Trump a spus în campania electorală “NATO is obsolete” m-au trecut fiorii pe șira spinării. Am sperat că gândurile sale tulburate vor fi limpezite de hard-linerii republicani, de generalii Pentagonului (personal de Jim “Mad Dog” Mattis) dar și de alți oameni grei din administrația americană care înțeleg că Alianța Nord Atlantică nu echivalează cu serialul The Apprentice.

România, aflată pe rândul din spate al avionului cu aliați, va resimți foarte puternic turbulențele relației SUA-Europa. Vom avea mari dureri de cap, grețuri, vărsături, vertijuri peste răfuiala politică internă absolut irațională.

Fără o apărare aliată perfect funcțională, așa cum este în NATO, nici o țară europeană nu poate face față, de una singură, imenselor provocări de apărare și securitate care vin din Est, din Sud și din alte părți ale lumii. Cât despre Flancul Estic al NATO, din care face parte România, abia a început întărirea acestuia prin programul ERI, aprobat de Congresul SUA. România e o miză majoră în acest mic Plan Marshall pentru Europa de Est. Ați văzut o postare a mea anterioară cu sumele investite în bazele militare românești. Fără NATO, nu e pace.

De aceea funcționează ireproșabil din 1949 până azi. Anul viitor se fac 70 de ani.

The perfect storm is here.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel