Radarul Armatei vs. Lidl. MApN prezintă filmul evenimentelor: Armata nu a luat în calcul relocarea radarului AN/FPS-117

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem radar AN/FPS-117. Sursă foto: Forțele Aeriene Române
Sistem radar AN/FPS-117. Sursă foto: Forțele Aeriene Române

Ministerul Apărării Naționale a exprimat un punct de vedere oficial cu privire la situația radarului AN/FPS-117, instalat la Unitatea Militară 1803L Cârcea, jud. Dolj, aflat în centrul unor controverse cu privire la construcția unui hipermarket Lidl în zonă.

Potrivit unui comunicat emis către DefenseRomania, MApN anunță că informații din presă care „acreditează ideea că Ministerul Apărării Naționale intenționează sau ar fi luat în discuție relocarea în altă zonă a sistemului radar din dotarea UM 01803L Cârcea, pentru a permite continuarea lucrărilor la depozitul aparținând SC LIDL România SCS, reprezintă speculații care nu au legătură cu realitatea”.

Amintim că în aceste zile Lidl a cerut în instanță strămutarea cauzei în care s-a decis anularea autorizației de construcție a unui magazin în apropierea radarului.

„Toate demersurile întreprinse de MApN în legătură cu această situație au fost și vor fi realizate cu respectarea strictă a cadrului legal și au ca unic obiectiv asigurarea funcționării sistemului radar în parametrii optimi, în aceeași locație de dispunere”, anunță MApN.

Ministerul precizează că demersurile de sistare a lucrărilor de construcție a Lidl nu au afectat în mod semnificativ desfășurarea activității unității militare, dar nu a fost înștiințat și nici nu a primit spre analiză o solicitare de avizare în cursul procesului de emitere a autorizației de construcție.

„Precizăm, de asemenea, că, în urma demersurilor MApN de sistare a lucrărilor de construcție, stadiul actual al lucrărilor la obiectivul industrial în discuție nu afectează în mod semnificativ desfășurarea activității unității militare, sistemul radar funcționând în prezent în parametri normali

Ministerul Apărării Naționale nu a fost înștiințat și nu a primit spre analiză o solicitare de avizare în cursul procesului de emitere a autorizației de construcție nr. 206 din 28.06.2021, eliberată de Consiliul Județean Dolj, pentru realizarea centrului logistic având ca beneficiar S.C. LIDL România SCS, așa cum prevede legislația în vigoare”, arată MApN.

 

MApN a cerut oprirea construcției când au apărut primii stâlpi ai structurii 

 

„Personalul UM 01803L Cârcea a întreprins demersuri legale imediat ce a fost evident că în zonă apare o nouă construcție, respectiv începând cu data de 24 ianuarie 2022, când lucrările de construcție în discuție au ajuns în stadiul ridicării stâlpilor structurii de rezistență supraterană, dată la care unitatea a sesizat situația prin raport către eșalonul superior.

La data de 26 ianuarie 2022, Ministerul Apărării Naționale a înștiințat, prin adrese oficiale Consiliul Județean Dolj, Primăria Cârcea și SC LIDL România SCS cu privire la necesitatea imperativă a opririi construcției, până la obținerea avizului din partea MApN, în conformitate cu prevederile legale, având în vedere faptul că obiectivul industrial este situat la aproximativ 2 km sud de perimetrul unității militare, în zona de protecție instituită pentru asigurarea funcționării la parametrii optimi a radarului AN/FPS-117 din dotarea unității militare.

Demersurile MApN sunt justificate de faptul că orice degradare sau diminuare a parametrilor optimi de funcționare ai radarului AN/FPS-117, ca urmare a obturării propagării sau recepției undelor electromagnetice prin obstacolări rezultate din construcția unor clădiri sau altor elemente de infrastructură în zona de protecție, influențează în mod negativ misiunile de bază ale aparaturii. În baza calculelor matematice și demonstrațiilor științifice a rezultat că realizarea obiectivului industrial în discuție, conform proiectului pus la dispoziție, ar afecta în mod semnificativ, la finalizarea lucrărilor, capacitatea de funcționare a radarului, în special pe direcția sud, una din direcțiile principale de cercetat”, explică MApN.

 

Filmul evenimentelor: În februarie Lidl a informat MApN cu privire la sistarea lucrărilor și începerea procedurii de avizare

 

„În urma acestor demersuri,  SC LIDL România SCS a informat unitatea militară, în data de 2 februarie, cu privire la sistarea lucrărilor și începerea procedurilor de avizare. Reiterăm faptul că, la acest stadiu al construcției obiectivului industrial, radarul funcționează în limitele normale.

Direcția Generală Juridică  din Ministerul Apărării Naționale a inițiat demersurile pentru formularea unor acțiuni în instanță în vederea anulării autorizației de construcție - dosar nr. 3706/63/2022 și, respectiv, suspendarea actului administrativ / sistare lucrări- dosar nr. 1941/63/2022, la Tribunalul Dolj.

Din analiza tuturor datelor, a rezultat că, în această situație, îndepărtarea obstacolărilor și menținerea condițiilor optime pentru funcționarea radarului aflat în dotarea unității pot fi realizate prin două cursuri de acțiune, în concordanță cu legislația în vigoare și normele tehnice de funcționare a sistemului radar:

1. Desființarea în totalitate a construcțiilor deja edificate – prin finalizarea demersurilor aflate deja în derulare în instanță, singura autoritate care poate dispune o asemenea măsură.

2.  Realizarea unor lucrări de supraînălțare a platformei de dispunere a radarului în discuție, pe cheltuiala agentului economic care dorește realizarea construcției industriale, conform specificațiilor definite de unitatea militară în dotarea căruia se află aparatura radar și în concordanță cu specificațiile producătorului sistemului radar. Lucrările ar fi urmat să fie realizate, în baza unei tranzacții judiciare, pe cheltuiala SC LIDL România SCS  cu un operator economic specializat și agreat de furnizorul sistemului radar și de  agenția NATO specializată (NATO Support and Procurement Agency).

În acest sens, a fost emis, la 12 iulie, ordinul ministrului apărării naționale nr. 106 din 2022, prin care a fost delegată competența îndeplinirii unor atribuții aflate în responsabilitatea ministrului apărării locțiitorului comandantului Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere în vederea încheierii, în calitate de reprezentant al MApN, a tranzacției judiciare cu părțile litigante din dosarul 3706/63/2022”.

 

Tranzacția judiciară în cauză a fost respinsă de instanța de judecată

 

„Această opțiune, care prevedea amenajarea unei locații temporare, în cadrul perimetrului unității militare, care să permită continuarea funcționării normale a sistemului radar, supraînălțarea actualei poziții de dispunere și revenirea sistemului radar pe aceasta la finalizarea lucrărilor, ar fi putut îmbunătăți în mod substanțial posibilitățile de descoperire ale radarului, chiar comparativ cu situația de dinaintea începerii lucrărilor de construcție la obiectivul industrial. Spre exemplu, înălțarea antenei radar cu cel puțin 12 metri față de o cotă de referință, poate aduce un câștig operațional important, prin  creșterea distanței de descoperire la înălțimi mici și foarte mici cu aproximativ 5-10 km față de posibilitățile inițiale.  În plus, acest al doilea curs de acțiune ar fi permis dezvoltarea locală pe viitor, prin autorizarea spre realizare a unor alte proiecte de investiții similare, fără a mai apărea limitări de funcționare a sistemului radar.

Ministerul Apărării Naționale va acționa în continuare pentru asigurarea funcționării sistemului radar în parametrii optimi, ceea ce reprezintă singurul interes al instituției în această speță, și va pune în aplicare toate hotărârile definitive și executorii ale instanțelor de judecată”, arată MApN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel