Rachetele termobarice folosite de Armata rusă își arată slăbiciunile: Două sisteme TOS-1A, lovite într-o singură zi

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
TOS-1A
TOS-1A

Ziua trecută, Armata Ucrainei a reușit să provoace câteva pierderi importante pentru forțele ruse: 27 de piese de artilerie, nouă UAV-uri și două TOS-1A „Solntsepyok” au fost avariate, transmite Statul Major General în briefingul de dimineață.

Forțele de Apărare ucrainene au anunțat că au distrus, în cursul zilei de luni, 3 drone de atac Shahed-136 și au lovit două sisteme grele de rachete termobarice tip TOS-1A „Solntsepyok”, potrivit informațiilor operaționale ale Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei publicate pe KMU - portalul guvernamental.

Sistemul TOS-1A dă mari bătăi de cap Kievului, pozițiile armatei ucrainene fiind, constant, atacate și cu ajutorul sistemelor de rachete termobarice.

Eliminarea celor două lansatoare TOS-1A „Solntsepyok” reprezintă o importantă gură de foc pierdută de Armata rusă, mai ales în contextul în care sistemele de rachete termobarice sunt integrate în tehnica de luptă ale unităților aeropurtate (VDV) ale Rusiei.

”În timpul zilei, unitățile de trupe de rachete și artilerie au lovit o zonă de concentrare a forței de muncă inamice, a armelor și a echipamentelor militare, două sisteme grele TOS-1A "Solntsepyok", 22 de piese de artilerie aflate în poziții de tragere, un depozit de muniții și o stație EW (de bruiaj) a invadatorilor ruși”, se arată în comunicat.

 

TOS-1A, motivul simplu pentru care este un sistem vulnerabil

TOS-1A  / fotografie a Ministerului Apărării al Federației Ruse

Rusia are un număr limitat de sisteme cu rachete termobarice. La începutul invaziei, se pare că existau în dotarea armatei ruse aproximativ 45 de lansatoare. De la începutul războiului, ucrainenii au distrus cel puțin trei lansatoare de 45 de tone și au capturat alte 4 sisteme, dar informațiile nu au putut fi verificate.

Cele două sisteme distruse luni de ucraineni reduc și mai mult capacitatea Armatei ruse de a folosi astfel de echipamente în zonele fierbinți din Ucraina.

Citește și: Sistemele TOS-1A pot face ravagii, dar au un mare minus

Rusia a folosit încă de la începutul invaziei Ucrainei rachete termobarice lansate de sistemele TOS-1A (Solntsepyok) o armă devastatoare pentru inamic, dar care vine și cu un mare minus.

Deși sistemul TOS-1A este o versiune mai nouă, raza sa de acțiune este de maxim 10 kilometri. Pentru a putea fi utilizat eficace, înainte de a putea deschide focul, lansatorul este obligat să intre în raza de acțiune a tancurilor inamice, ceea ce îl face vulnerabil la riposta ucrainenilor.

Solntsepyok poate trage câteva zeci de rachete termobarice și poate fi plasat pe diverse șasiuri de tanc, cel mai des întâlnit fiind cel de T-72.

Uniunea Sovietică a folosit TOS-1A în timpul războiului din Afganistan, iar Rusia le-a folosit în timpul războaielor din Cecenia și în războiul din Ucraina. Americanii au folosit arme termobarice în anii 1960.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel