Rachetele GLSDB promise de SUA vor ajunge la locul potrivit (Crimeea), dar se pare că nu la momentul oportun

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Politico a dezvăluit că în următorul pachet de ajutor militar din partea Statelor Unite, Ucraina va primi rachete GLSDB cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească ținte la o distanță de până la 150 km.

CNN relatează că, în ciuda sprijinului public pentru decizia aliaților de a transfera tancuri în Ucraina, oficialii americani nu sunt încă pregătiți să facă un astfel de pas. Acest lucru se explică prin dificultatea de funcționare și întreținere a echipamentului.

Așa că Pentagonul compensează prin sprijinul pentru forțele ucrainene, în încercarea Kievului de a lovi liniile de aprovizionare și depozitele rusești, aflate mai departe în spatele frontului.

În prezent, cele mai puternice arme occidentale cu rază lungă de acțiune, livrate Forțelor Armate ucrainene sunt rachetele GMLRS, care au o rază de zbor de până la 70 km. 

Se pare că SUA au decis să dea „ undă verde” furnizării unei alternative cu rază mai lungă, dar soluția nu au fost mult cerutele rachete ATACMS, ci furnizarea de rachete GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb), cu o distanță maximă de lovire de 150 de kilometri.

Foto: Sistem GLSDB

 

Foto: Bombe GBU-39 SDB (Small Diameter Bomb), amplasate pe un F-15E Strike Eagle / US Air Force, Sgt. Lance Cheung

GLSDB nu are un focos la fel de puternic precum ATACMS, dar permite lovirea la distanțe mai lungi decât muniția pe care o are acum Ucraina.

Practic, GLSDB va permite forțelor armate să țină toate țintele sub vizor până și Crimeei și adâncurile regiunilor Donețk și Luhansk.

Problema cea mai importantă care se pune acum este lipsa timpului. FT scrie că întreaga operațiune de ”încrucișare” a motoarelor de rachetă M26 cu GBU-39 ar putea dura până la 10 luni.

GLSDB are un sistem de navigație inerțial și folosește GPS pentru țintire. 

 

În ciuda preciziei ridicate declarate de până la 1 metru,  va fi posibilă utilizarea lor numai pentru ținte staționare. Pentru a putea lovi țintele în mișcare, este nevoie de o modificare a muniției - cu bomba GBU-39B/B, care are ghidaj laser.

Dacă va ajunge într-un timp rezonabil în Ucraina, atunci GLSDB ar constitui un punct fără întoarcere, așa cum remarca și generalul Ben Hodges.

„GLSDB nu va lăsa rușilor nicio cale de ieșire. Va face zile grele atât pentru Marina, cât și pentru Forțele Aeriene Ruse sau pentru cei care furnizează arme din Crimeea ”, a spus militarul pe Twitter. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel