Rachete AGM-88 ''HARM'' pentru avioanele MiG-29 ucrainene | Oficial american: Ucrainenii au folosit în ultimele săptămâni rachetele HARM

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite au adaptat rachetele antiradar AGM-88 "HARM" - utilizate în principal pentru a distruge radarele adverse - pentru avioanele de vânătoare MiG-29 ale Forţelor Aeriene Ucrainene. Colin Kahl, secretarul adjunct pentru afaceri politice în Departamentul american al Apărării, a subliniat că SUA a furnizat Ucrainei mai multe rachete HARM, și le-a reconfigurat pentru a putea fi lansate de avioane MIG-29, deși au fost concepute pentru avioanele americane. 

La începutul lunii august, au apărut primele informaţii ca rachetele AGM-88 de fabricație americană au început să lovească pozițiile forţelor ruse de ocupaţie din Ucraina. Însă, la acel moment, nu se știa ce aeronava au folosit ucrainenii pentru a lansa acest tip de rachete.

La 8 august, Pentagonul a confirmat oficial că a furnizat rachete antiradar AGM-88 "HARM" către Forțelor Aeriene Ucrainene.

Înainte de pachetul de ajutor militar de 3 miliarde de dolari, anunţat pe 24 august, Statele Unite au anunțat, la 19 august, un nou ajutor militar de 775 de milioane de dolari pentru Ucraina. Atunci, Pentagonul a menționat oficial, pentru prima dată, şi livrarea de rachete antiradar AGM-88 "HARM", utilizate în principal pentru a distruge radarele adverse.

În cadrul unei conferințe de presă după anunțarea ajutorului militar de 775 de milioane de dolari, un oficial al Pentagonului a oferit mai multe detalii. Aeronavă pe care ei [ucrainenii] au integrat AGM-88 HARM este MiG-ul", a spus atunci oficialul american.  

Pentru a fi mai clar, este vorba de MiG-29 "Fulcrum", din care 51 de avioane erau încă în serviciul Forţelor Aeriene Ucrainene, înainte de începerea invaziei rusești în Ucraina. Conform informaţiilor disponibile până la acest moment, de la începutul agresiunii militare ruse, Ucraina ar fi pierdu cel puțin 14 avioane MiG-29, dintre care două pe 14 și 15 august.

"Am stabilit" că integrarea AGM-88 HARM pe MiG-29 "este fezabilă din punct de vedere tehnic", a declarat oficialul Pentagonului. Așa că, a continuat el, "le-am oferit această capacitate'' de luptă. Deci aceasta este de fapt a doua tranșă de rachete HARM pe care o livrează Statele Unite către Ucraina.

În ceea ce privește capacitățile aeriene ucrainene, "ne-am concentrat asupra modului în care putem îmbunătăți flota lor de aeronave existentă. Aici intervin rachetele HARM, care le oferă un avantaj suplimentar. De asemenea, am achiziționat mii de piese de schimb pentru MiG-urile ucrainene, din întreaga lume", a explicat oficialul de la Pentagon.

La nici o săptămână după aceste declaraţii, Colin Kahl, secretar adjunct pentru afaceri politice în Departamentul american al Apărării precizează că ucrainenii au folosit rachetele HARM pentru a distruge sisteme radar rusești.

Racheta AGM-88 HARM sau racheta anti-radar de mare viteză este o rachetă tactică aer-sol, proiectată pentru a căuta și distruge sistemele de apărare aeriană inamice echipate cu un sistem radar.

,,Noi le furnizasem ucrainenilor câteva dintre aceste rachete antiradar, cum ar fi HARM, și adaptasem aceste rachete pentru a putea fi lansate de pe MIG-29. Deci, bineînțeles, AGM-88 "HARM" nu au fost concepute pentru a fi lansate de pe echipamentele rusești - au fost concepute pentru a fi integrate pe avioanele noastre, iar ucrainenii au folosit rachetele HARM în ultimele săptămâni cu mare  pentru a lovi sistemele radar rusești", a precizat Colin Kahl.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel