Zelenski: Avem muniție, forțele noastre au stabilizat situația în Harkov / Putin: Totul merge conform planului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar rus, în timpul unor exerciții efectuate înainte de startul invaziei din Ucraina / Armata Rusă, facebook, ministerul apărării
Militar rus, în timpul unor exerciții efectuate înainte de startul invaziei din Ucraina / Armata Rusă, facebook, ministerul apărării

Forțele ruse din regiunea Harkiv / Harkov procedează conform planului, potrivit liderului rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, el nu mizează încă pe cucerirea celui de-al doilea cel mai mare oraș ucrainean, Harkiv, arată agenția Reuters care face referire la agențiile ruse TASS și RIA Novosti.

Putin, care își încheie vineri vizita de două zile în China, a mai spus că va monitoriza evoluțiile la conferința de pace privind Ucraina, care va avea loc în iunie, în Elveția. Dar el este convins că scopul ei este să vină cu un ultimatum pentru Rusia, scrie Reuters. Moscova a declarat anterior că nu va fi la summit, care va căuta o cale de ieșire din războiul instigat de Rusia.

Liderul rus a mai spus că a discutat cu omologul său chinez, Xi Jinping, despre apelul președintelui francez Emmanuel Macron pentru o încetare a focului în conflictele armate din întreaga lume, la timp pentru Jocurile Olimpice de vară de la Paris, potrivit agențiilor. Nu a spus dacă Moscova o va asculta.

În schimb, Putin, care a lansat un război în Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani, a dat vina pe Kiev pentru ofensiva actuală a Rusiei în regiunea Harkov. Potrivit acestuia, Rusia are nevoie de o zonă tampon pentru propria sa securitate din cauza atacurilor ucrainene asupra regiunii Belgorod din Rusia, care se află în apropierea graniței.

Politicianul autoritar în vârstă de 71 de ani a repetat și la conferința de presă afirmația că Rusia nu a rezistat niciodată negocierilor. Nu în ultimul rând, el a menționat că Moscova încearcă să-și dea seama în cine poate avea încredere în legătură cu conflictul din Ucraina.

 

Ucrainenii au stabilizat situația din regiunea Harkiv, a spus Zelenski

Potrivit acestuia, rușii au reușit să înainteze maxim 10 kilometri după ce au spart linia ucraineană.

„Principalul lucru astăzi este că forțele noastre de apărare au stabilizat situația”, a spus Zelenski, după o întâlnire cu Comandantul Suprem al Forţelor Armate Ucrainene Oleksandr Sîrskîi, și cu ceilalți comandanți de forțe.

„Cel mai adânc punct al înaintării lor este la 10 kilometri de granițele teritoriului ucrainean. Nu se înregistrează deloc progrese, iar fronturile deținute de unele dintre regimentele inamice nu au avansat deloc.

În plus, pentru prima dată în timpul războiului, niciuna dintre brigăzi nu se plânge de lipsa obuzelor de artilerie, mai arată președintele, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, scrie LIGA.net.

„Încă înainte de inițiativa cehă, avem progrese. Pentru prima dată în timpul războiului, niciuna dintre brigăzi nu s-a plâns că nu există obuze de artilerie. Și asta se întâmplă în ultimele două luni”, a spus președintele.

Zelenski a anunțat, de asemenea, o inițiativă prin care partenerii occidentali vor oferi Ucrainei fonduri pentru producția de UAV-uri și echipamente de război electronic.

Amintim că, în februarie, președintele Cehiei Petr Pavel a anunțat că a găsit jumătate de milion de muniții de 155 de milimetri și 300.000 de muniții de 122 de milimetri.

Ulterior, Petr Pavel a declarat că Cehia a găsit peste 1.000.000 de muniții pentru Ucraina. În iunie, Forțele Armate vor primi primul lot de obuze din cadrul inițiativei cehe. Prim-ministrul ceh, Petr Fiala, a declarat că inițiativa va depăși așteptările inițiale, iar Ucraina ar putea primi anul acesta aproximativ 1,5 milioane de proiectile doar prin acest mecanism.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel