Rusia testează reacția Occidentului: Putin ar fi dispus să înghețe războiul pe actuala linie a frontului, spun surse de la Kremlin

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Liderul rus Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina prin negocierea unui încetare a focului care „recunoaște liniile de luptă actuale”.

Kremlinul a lansat pe surse informația că ar fi pregătit de o încetare a focului.

Citând patru surse rusești, Reuters raportează că Putin rămâne pregătit să lupte dacă Kievul și Occidentul nu răspund la propunerea de încetare a focului.

Trei dintre aceste surse, care au vorbit sub condiția anonimatului și sunt familiarizate cu situația din cercul apropiat al lui Putin, au spus că liderul rus și-a exprimat frustrarea unui „grup mic” de consilieri față de ceea ce el a considerat ca fiind încercări occidentale de a opri discuțiile.

Totodată, Putin ar fi nemulțumit și de decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a nu discuta despre pace atâta timp cât Putin va fi la putere, scrie agenția Reuters.

„Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului, o înghețare a războiului”, a spus un înalt oficial rus care a lucrat cu Putin și știe despre ce se discută la cel mai înalt nivel la Kremlin.

Răspunzând unei solicitări de comentarii a Reuters, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că conducătorul rus a semnalat în mod repetat Rusiei că este deschisă dialogului pentru a-și atinge obiectivele și a spus că țara nu vrea „război perpetuu”.

 

Putin, mulțumit cu ce a obținut în Ucraina? Ce a câștigat și ce a pierdut Putin până acum

Cele două surse au mai spus că Putin este de părere că realizările războiului de până acum sunt suficiente pentru a „prezenta victoria poporului rus”.

Totuși, deși de la începutul invaziei, rușii au ocupat părți din patru regiuni ucrainene, regiunile Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk, Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre ele.

În plus, Rusia a mobilizat resurse uriașe și are economia axată pe susținerea războiului din Ucraina.

O eventuală oprire a războiului ar presupune și ca regimul Putin să dea explicații cu privire la raportul cost-beneficii în privința aventurii de 2 ani a Armatei ruse în Ucraina. 

Rămâne de văzut ce reacții va genera soluția rusă lansată pe surse, dar unul din scopurile certe ale acestei propuneri este să genereze o diviziune în frontul Aliat cu privire la susținerea pentru Ucraina (sau pentru președintele Zelenski) în actualul război de apărare.

Una dintre surse a prezis că nu s-ar putea ajunge la niciun acord atâta timp cât Zelenski va fi la putere. Singura posibilitate este ca Rusia să-l ocolească și să încheie o înțelegere cu Washingtonul.

 

Care sunt motivele invocate de sursele ruse

 

În plus, trei surse au spus că Putin este conștient de faptul că orice noi câștiguri majore ar necesita o altă mobilizare la nivel național, ceva ce nu dorește, o sursă familiarizată cu președintele rus spunând că popularitatea sa a scăzut de la prima mobilizare din septembrie 2022.

Mobilizarea, potrivit Reuters, a îngrozit o parte din populația rusă și a determinat sute de mii de bărbați în vârstă de recrutare să părăsească țara. Sondajele au arătat că popularitatea lui Putin a scăzut cu câteva puncte procentuale. Cu toate acestea, Peskov a spus că Rusia nu trebuie să se mobilizeze acum. În schimb, desfășoară ceea ce numește „recrutarea de soldați voluntari cu contract în forțele armate”.

 

Cu toate acestea, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat reporterilor în timpul vizitei sale la Kiev săptămâna trecută că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase. În plus, președintele Joe Biden a declarat în repetate rânduri că negocierile trebuie să aibă loc în prezența Ucrainei.

Zelenski a elaborat anterior un plan unic de pace pe baza căruia Ucraina să abordeze pacea. Aceasta constă, printre altele, în retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, încălcând astfel Memorandumul de la Budapesta semnat în 1994, care garanta securitatea și integritatea teritorială Ucrainei în schimbul renunțarea la armele nucleare.

Totuși, potrivit surselor Reuters, Putin a respins orice retragere și acesta este un „punct” din acordul de pace pe care nu intenționează să îl negocieze. Liderul rus ar fi mulțumit de această stare de fapt și, dacă toate câștigurile teritoriale de până acum ar fi ancorate în acord, ar fi dispus să înghețe conflictul pe actuala linie a frontului.

„Putin va spune că am câștigat, că NATO ne-a atacat și că ne-am păstrat suveranitatea. El ar spune că avem un coridor terestru spre Crimeea, ceea ce este adevărat”, a spus una dintre surse.

Chiar și Peskov a declarat că returnarea către Ucraina a celor patru regiuni, care acum fac parte permanent din Rusia, conform constituției ruse, este exclusă. Nicio țară membră a ONU nu recunoaște anexarea regiunilor, și nici măcar autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk

Putin mai vrea să oprească războiul pentru că cu cât războiul se prelungește, cu atât mai mulți veterani de război nemulțumiți de perspectivele postbelice de muncă și venituri se vor întoarce în Rusia, ceea ce ar putea provoca tensiuni în societate, a spus una dintre sursele care a lucrat cu Putin. Reuters explică.

Cu toate acestea, dacă nu există încetarea focului, Putin este gata să continue în Ucraina, ceea ce ar crește presiunea asupra președintelui ucrainean. Sursele au mai spus că liderul rus nu crede că Occidentul va furniza suficiente arme Ucrainei, ceea ce va slăbi moralul ucrainei.

În iunie, la Berna, Elveția, va avea loc un summit de pace privind Ucraina, la care, potrivit lui Zelensky, au fost sau vor fi invitate țări care susțin principiile Cartei ONU și ale dreptului internațional.

Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Marija Zaharova, a spus că Rusia nu intenționează să participe. Potrivit ei, ea nici măcar nu ar veni la alte evenimente în care să se discute planul de pace al lui Zelenski.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel