Putin şi Assad au discutat despre 'prioritatea' revenirii refugiaţilor pentru a ajuta la reconstrucţie

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său sirian Bashar al-Assad au discutat luni, prin videoconferinţă, despre necesitatea revenirii refugiaţilor sirieni pentru a ajuta la reconstrucţia ţării devastate de război, transmit dpa şi AFP.

Discuţia a avut loc înaintea unei conferinţe pe tema revenirii refugiaţilor, ce va fi organizată de guvernul sirian cu sprijinul Moscovei miercuri şi joi la Damasc.

În prezent există peste 6,5 milioane de refugiaţi sirieni în afara ţării, a spus Putin, potrivit transcrierii furnizate de Kremlin. 'Majoritatea lor covârşitoare sunt cetăţeni în putere care ar putea şi ar trebui să participe la reconstrucţia ţării', a subliniat liderul rus. Potrivit acestuia, Siria trebuie să se concentreze acum, când grupările extremiste au fost în cea mai mare parte înfrânte, pe reconstrucţie. 'Mai mult de 85.000 de cetăţeni sirieni au revenit din străinătate, iar peste 1,3 milioane s-au întors la locurile lor de reşedinţă permanentă în interiorul ţării', a mai spus Putin.

La rândul său, preşedintele sirian Al-Assad a subliniat că guvernul său consideră o prioritate revenirea refugiaţilor. 'Sperăm că această conferinţă pe tema revenirii refugiaţilor va produce rezultate importante', a afirmat preşedintele, citat de agenţia oficială de presă SANA, transmite Agerpres.

 

Jumătate din populație a luat calea exilului



Conflictul sirian a împins din 2011 pe calea exilului peste jumătate din populaţie, dintre care peste 5,5 milioane de persoane şi-au găsit refugiu în străinătate, mai ales în ţările vecine, potrivit UNHCR. Statele occidentale condiţionează orice ajutor pentru reconstrucţie de o reglementare politică a conflictului din Siria, iar ONG-uri consideră că, deşi luptele s-au redus considerabil în intensitate de aproape un an, condiţiile nu sunt propice pentru o revenire masivă a refugiaţilor.

Pentru preşedintele Assad însă, 'cel mai mare obstacol', 'pe lângă terorismul ce persistă în anumite regiuni (...) este blocada impusă Siriei', cu referire la sancţiunile impuse mai ales de SUA. El şi-a exprimat totuşi speranţa că eforturile Moscovei vor putea 'atenua sau ridica această blocadă', având în vedere că pentru revenirea refugiaţilor este necesar 'să se asigure nevoile de bază (..) precum apă, electricitate, şcoli (...) şi relansare economică'.

ONU va lua parte la conferinţă cu statut de observator, iar Libanul, care găzduieşte peste un milion de refugiaţi sirieni, a anunţat că va fi reprezentat de ministrul pentru afaceri sociale din guvernul interimar, Ramzi Moucharafieh.

Nu este clar deocamdată dacă Turcia, ţara gazdă a celui mai mare număr de refugiaţi sirieni, în jur de 3,7 milioane, şi care sprijină anumite grupări rebele, va lua parte la evenimentul din această săptămână de la Damasc.

Citește și: SUA au anunţat noi sancţiuni împotriva mai multor responsabili ai regimului Assad

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel