Putin schimbă liniile: Șoigu, înlocuit de la conducerea Armatei, va prelua funcția lui Narîșkin. Rusia pregătește economia de război cu Andrei Belousov, noul ministru al Apărării

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării

În cursul zilei de duminică, 12 mai, președintele rus, Vladimir Putin, a prezentat Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului) nominalizările pentru posturile de miniștri din așa-numitele “structuri de forță” ale puterii federale, care lucrează direct cu șeful statului.

Potrivit Constituției Federației Ruse, din acestea fac parte ministrul apărării, ministrul de interne, ministrul pentru situații de urgență, ministrul justiției, ministrul de externe, șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), șeful Serviciului de Informații Externe (SVR), șeful Serviciului Federal de Pază (FSO), președintele Curții de Conturi și șeful Gărzii Ruse (Rosgvardia).

Așa cum era de așteptat, majoritatea candidaților au ocupat aceleași funcții și în guvernul anterior. Singura excepție este reprezentată de ministrul apărării, Serghei Șoigu, care și-a pierdut postul, dar a fost numit secretar al Consiliului de Securitate, unde l-a înlocuit pe Serghei Narîșkin. Acesta din urmă va fi primi o altă funcție, deocamdată neprecizată.

2. Vladimir P... (putin-soigu_87194500.jpg)

Vladimir Putin și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, în timpul unei ceremonii de depunere de coroane de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut / Kremlin.ru

Postul de ministru al apărării va fi preluat de Andrei Belousov, care în guvernul anterior a ocupat postul de prim-vicepremier.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a anunțat că înlocuirea din funcție a ministrului apărării cu o persoană civilă nu va afecta componenta militară a armatei, urmând ca șeful Statului Major General al Forțelor Armate, general de armată Valeri Gherasimov, să-și păstreze postul, din care conduce direct și ostilitățile din Ucraina.
Potrivit procedurilor parlamentare, noii miniștri vor fi audiați luni în comisiile de specialitate ale Consiliului Federației, urmând ca marți candidaturile acestora să fie discutate în plen. După finalizarea procesului de consultări, președintele va emite decretele de numire în funcție a miniștrilor.

Anterior, la sfârșitul săptămânii trecute, premierul desemnat, Mihail Mișustin, a prezentat în Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului) propunerile pentru posturile de vicepremieri și miniștri “civili” din compunerea guvernului.

Astfel a devenit cunoscut că primul-ministru va avea 10 adjuncți (vicepremieri).

Printre “noutățile” schimbărilor propuse de președintele Putin în structura de putere a statului se numără faptul că Serviciul Federal de Cooperare Tehnico-Militară (FSMTC) a fost scos din compunerea Ministerului Apărării și resubordonat direct șefului statului. Acesta va fi supervizat de noul secretar al Consiliului de Securitate, Serghei Șoigu.

În ceea ce privește persoana noului ministru al apărării, Andrei Belousov, trebuie precizat faptul că acesta are o vârstă de 65 de ani și este specialist în domeniul economic, ocupând anterior funcțiile de minstru al dezvoltării economice sau de asistent al președintelui Federației Ruse pentru afaceri economice.

După cum a spus Dmitri Peskov, numirea lui Belousov în funcția de șef al departamentului militar ar trebui să contribuie la deschiderea ministerului către inovație și idei avansate. Și cel mai important lucru va consta în necesitatea de a integra economia de putere în economia țării, lucru la care Belousov poate ajuta.

Comentariul autorului: Deși la o primă vedere schimbarea din funcție a ministrului rus al apărării ar putea reprezenta o adevărată lovitură de teatru, lucrurile sunt, de fapt, mult mai nuanțate. Astfel, Serghei Șoigu rămâne în anturajul președintelui și se poate spune chiar că a fost promovat la conducerea Consiliului de Securitate, unde se află și un alt apropiat al lui Vladimir Putin, respectiv fostul președinte și premier, Dmitri Medvedev.

De asemenea, numirea unui ministru civil la apărare nu trebuie interpretată ca o deschidere democratică a președintelui Vladimir Putin, ci mai degrabă ca o măsură pentru trecerea la economia de război, cu toate cu toate că, în mod oficial, Federația Rusă nu se află într- un război declarat cu Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel