Putin prezintă invadarea Ucrainei ca pe o victorie după umilința din 1991 și explică de ce „războiul rus e legitim”

Darius Muresan |
Data publicării:
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării din Rusia via agenția Unian
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării din Rusia via agenția Unian

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins miercuri acuzaţiile potrivit cărora, prin campania sa militară în Ucraina, Rusia a încălcat dreptul internaţional, şi a numit din nou guvernul ales al Ucrainei drept un "regim nelegitim", spunând că acesta a apărut după 'lovitura de stat' din 2014, relatează Agerpre, care citează Reuters.

Teza Kremlinului este că mişcarea de contestare din toamna anului 2013 şi iarna 2014 în Ucraina nu a fost o mişcare populară, ci una instrumentată de Occident, pe care îl acuză că a impus un regim prooccidental la Kiev, în timp ce fostul preşedinte prorus Viktor Ianukovici a fugit la Moscova.

Rusia nu a pierdut nimic în confruntare globală cu SUA din cauza conflictului din Ucraina, de fapt a câştigat stabilind un nou curs suveran care va restabili influenţa sa globală, a declarat preşedintele rus, într-un discurs rostit la Forumul Economic Est din Vladivostok, în Orientul Extrem.

Putin prezintă din ce în ce mai mult conflictul din Ucraina, pe care îl numeşte 'operaţiune militară specială', ca pe un punct de cotitură în istorie când Rusia a renunţat în sfârşit la umilinţele suferite după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

În discursul său, Putin aproape că nu a evocat Ucraina, referindu-se doar la exportul de cereale ucrainene, care - în opinia sa- se duc în Europa şi în ţările sărace, dar întrebat de un moderator dacă s-a pierdut ceva în urma conflictului, Putin a spus că Rusia a câştigat şi va ieşi reînnoită şi scăpată de piedici.

 

"Nu am pierdut nimic şi nu vom pierde nimic" - Vladimir Putin, depre invadarea Ucrainei



"Nu am pierdut nimic şi nu vom pierde nimic", a declarat Putin, liderul suprem al Rusiei din 1999, notează Reuters. "Tot ceea ce este inutil, dăunător şi tot ceea ce ne împiedică să mergem înainte va fi dat la o parte", a spus el.

Referitor la "ceea ce am câştigat, pot spune că principalul câştig este întărirea suveranităţii noastre şi asta este
rezultatul indubitabil a ceea ce se întâmplă acum', a spus Putin, adăugând: "Acest lucru va întări în cele din urmă ţara noastră din interior".

Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie pe scară largă în Ucraina în ceea ce ea numeşte "operaţiune specială militară" pentru a slăbi capacităţile militare ale statului vecin şi a-i elimina pe acei ucraineni pe care Moscova îi consideră naţionalişti periculoşi.

Putin, care în octombrie va împlini 70 de ani, a transmis în iulie Occidentului 'că abia începe în Ucraina' şi s-ar încumeta oare SUA - care are superioritate economică şi militară convenţională în faţa Rusiei - să încerce să învingă Moscova? Nu vor reuşi, s-a declarat convins preşedintele rus.

 

Putin spune că invadarea Ucrainei a fost necesară pentru apărarea Rusiei



Invazia Rusiei în Ucraina în acest an a fost necesară, susţine preşedintele rus, argumentând că asaltul asupra Ucrainei a fost necesar pentru apărarea Rusiei, potrivit DPA.

Confruntarea cu Occidentul din cauza Ucrainei a împins Rusia spre un viraj brusc spre Asia, în principal spre China, cândva partener de rang secund al Uniunii Sovietice, iar în prezent a doua economie din lume, comentează Reuters.

"În tentativa de a se opune cursului istoriei, ţările occidentale subminează pilonii-cheie ai sistemului economic mondial construit de-a lungul secolelor", a spus Putin, adăugând că încrederea în dolar, euro şi liră sterlină scade.

Încercarea Occidentului de a izola economic Rusia - unul dintre cei mai mari producători de resurse naturale din lume - a aruncat economia globală în teritorii neexplorate, cu preţuri în creştere la alimente şi energie, notează Reuters, care menţionează că sancţiunile au adus pagube şi Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel