Putin îi ordonă lui Șoigu o încetare a focului în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi / Reacțiile Kievului, SUA și Germaniei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Vladimir Putin face îi spune patriarhul Kirill și îi cere ministrului său al apărării, Serghei Şoigu, o încetare a focului de 36 de ore de-a lungul întregii linii de contact în Ucraina de mâine la prânz până la miezul nopţii de 7 ianuarie, a declarat Kremlinul.

Preşedintele rus răspunde astfel unui apel lansat în acest sens de către patriarhul rus Kirill.

"Ţinând cont de apelul sfinţiei sale patriarhul Kirill, ordon ministrului rus al apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact între părţi în Ucraina, începând de la 12:00, 6 ianuarie din acest an, până la 24:00, în 7 ianuarie", se menţionează în comunicatul Kremlinului.

Preşedintele rus a invitat forţele ucrainene să respecte acest armistiţiu cu scopul de a da posibilitatea ortodocşilor, confesiune majoritară în Ucraina ca şi în Rusia, "să asiste la slujbele din Ajunul Crăciunului, precum şi la cele din ziua Naşterii lui Iisus".

”Pornind de la faptul că în zonele ostilităților trăiesc un număr mare de cetățeni care mărturisesc Ortodoxia, facem apel la partea ucraineană să declare încetarea focului și să le permită să participe la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în ziua de Crăciun”, se mai arată în mesajul patriarhului Bisericii ortodoxe ruse Kirill, un susţinător al lui Vladimir Putin.


Reacțiile la propunerea lui Putin

 

Ucraina a calificat această încetare a focului drept "ipocrizie", acuzând Moscova că vrea "să câştige timp". 

O reacție similară a avut-o și șeful de la Casa Albă. 

Preşedintele rus "era pregătit să bombardeze spitale, creşe şi biserici în 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că el caută o gură de aer", a afirmat Biden într-un discurs la Casa Albă.

Diplomaţia germană nu crede că "pretinsa" încetare a focului rusă în Ucraina cu ocazia Crăciunului, după calendarul iulian, va aduce "nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă", potrivit AFP.

"Dacă Putin voia pace şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere", a afirmat ministrul german de externe Annalena Baerbock într-un mesaj pe Twitter.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel