Putin dă undă verde eliminării liderilor rebeliunii. Prigojin - acuzat de trădare: Wagner a înfipt un cuțit în spate Rusiei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării. Sursă foto: Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării. Sursă foto: Kremlin

Cei răspunzători vor fi pedepsiți, a declarat Putin, referindu-se la acțiunile grupului Wagner. Președintele Rusiei l-a acuzat pe Prigojin de „trădare” prin înjunghierea pe la spate.

Președintele Rusiei adoptă același ton ca Armata Rusiei și spune că orice acțiune din partea Wagner împotriva Armatei va fi socotită ca un atac împotriva Rusiei. Fără să se refere direct la Prigojin, președintele rus spune că îi va pedepi pe toți cei care sunt în spatele rebeliunii.

Un oficial din sistemul rus de securitate a declarat pentru Reuters că luptătorii Wagner au preluat și controlul asupra sistemelor militare din orașul Voronej, care se află la aproximativ 500 km sud de Moscova. Reuters nu a putut confirma în mod independent această afirmație sau multe dintre detaliile furnizate de Prigojin.

 

Putin acuză Wagner Group condus de Prigojin de trădare și dă undă verde pentru eliminarea liderilor rebeliunii

 

Într-o declarație publică, președintele Vladimir Putin l-a acuzat pe Evgheni Prigojin, fostul său foarte apropiat colaborator și prieten, de trădare și de înjunghiere pe la spate.

„E o încercare subversivă din interior. Aceasta este trădare, e un cuțit în spate pentru trupele care luptă pe front. (...) Este o lovitură pentru poporul nostru în întregimea lui. Măsurile pe care le vom lua vor fi extrem de dure”, a declarat Putin care a admis că situația la Rostov pe Don este complicată.

„Cei care au trădat Rusia, mă adresez lor, celor implicați, nu vă asumați participarea în niciun fel de conflict armat. Vom apăra întregul teritoriul și poporul rus”, a mai precizat Putin.

Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB, în cadrul unui interviu la Digi 24 a declarat că stabilitatea Rusiei e pusă în joc în acest moment iar Ucraina are o șansă să înregistreze progrese pe frontul de est sau de sud, starea de spirit a militarilor ruși fiind la pământ.

El crede că următoarele ore vor fi decisive în ceea ce privește modul în care se va poziționa Armata rusă. Pe de altă parte Valentin Naumescu crede că nu mai e cale de întors iar obiectivul principal al Rusiei e eliminarea fizică cât mai rapidă a lui Prigojin,

 

În jurul orei 5 dimineața, administrația regiunii Voronej a declarat pe Telegram că un convoi militar se află pe pe autostrada M-4 dintre capitala regională Rostov-pe-Don și Moscova și a îndemnat locuitorii să evite utilizarea aceasta.

***

Institutul pentru Studiul Războiului ( ISW) a analizat conflictul dintre liderul PMK al lui Wagner, Evgheni Prigojin, și Ministerul Apărării al Federației Ruse . Ei au remarcat că, cel mai probabil, Prigojin spera în sprijinul dictatorului rus Vladimir Putin, dar Kremlinul se opune revoltei.

Potrivit raportului ISW, rapoartele care au apărut de la declarațiile lui Prigojin indică faptul că forțele ruse își intensifică ca răspuns la declarațiile liderului PMK Wagner, încercând să prevină mișcările mercenarilor, în special la Moscova și Rostov-pe-Don.

FSB a deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin pentru revoltă armată și a spus că declarațiile sale erau „cereri pentru declanșarea unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei și acțiunile sale sunt un „cuțit în spatele militarilor ruși care luptă împotriva forțelor pro-fasciste ucrainene”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel