Putin a recunoscut prezența în Siria a mercenarilor ruși care oficial… nu există

Eduard Pascu |
Data publicării:

Președintele rus Vladimir Putin a confirmat prezența mercenarilor din companiile militare private rusesti în Siria, însa le-a negat statutul de participanți la ostilități armate.

Dezvăluirea a fost făcută ieri la conferința anuală susținută la Moscova. Corespondentul BBC i-a adresat lui Putin următoarea întrebare:

„De la începutul războiului din Siria, Rusia nu recunoaște moartea mercenarilor săi din compania militară privată a lui Evgheni Prigojin. Anul trecut, corespondenții noștri s-au întâlnit cu familiile mai multor cetățeni care au fost uciși în acest fel. Care este problema cu onorarea și recunoașterea persoanelor care au luptat în interesul statului?”,  a întrebat corespondentul BBC.

„În ceea ce privește companiile de securitate privată, sub auspiciile cărora acționează persoanele pe care le-ați menționat, ele într-adevăr sunt prezente acolo”, a răspuns Putin, „nu este statul rus și, din păcate sau din fericire, ei nu participă la ostilități”.

Paza investițiilor

 

Potrivit lui Putin, în Siria, printre altele, mercenarii se ocupă de problemele legate de paza intreprinderilor de extracție a petrolului și de dezvoltare a câmpurilor cu rezerve de petrol.

„Bineînțeles, recunoaștem că și în rezolvarea acestor probleme economice naționale, oamenii își riscă viețile, aceasta este și o contribuție la lupta împotriva terorismului, căci ei îi alunga pe cei de la ISIS, dar ei nu sunt statul rus și nici armata rusă. Nu comentăm nimic aici" , a spus Putin. Este pentru prima dată când Putin recunoaște prezența mercenarilor ruși în Siria.

De la începutul campaniei rusești din Siria, din toamna anului 2015, au existat știri constante despre victime în randul luptătorilor unității militare private ”Wagner”, care este asociata cu omul de afaceri Evgheni Prigojin (zis ”bucătarul lui Putin”). Se estimează că în Siria au fost uciși între 200 și 400 de mercenari ruși.

Secret total

 

În tot acest timp, reprezentanții unităților militare private au hărțuit familiile luptătorilor morți, cerându-le ca în niciun caz să nu divulge jurnaliștilor date despre decesul rudelor in Siria. Totodată, instanțele de judecată din Rusia au refuzat să examineze cereri de pensii pentru pierderea susținătorului de familie, deoarece în cazul luptătorilor uciși in Siria nu se puteau obține confirmări oficiale ale decesului pe un câmp de luptă.

Activitatea companiilor militare private din Rusia nu este reglementată legal, iar membrii acestor unități pot fi judecați în baza articolului privind ”mercenariatul militar” din codul penal rusesc. Totodată, absența unității ”Wagner” în registrul persoanelor juridice permite acestei entități să refuze plata de daune sau compensații pentru victimele pierite în timpul desfășurării misiunilor de luptă în Siria și în alte „puncte fierbinți”.

Vezi și: Armata de mercenari Wagner, în Venezuela? Rusia reacționează după acuze

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel