Putin a prezentat cele două condiții pentru ca Rusia să pună capăt imediat războiului împotriva Ucrainei

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat vineri că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina își retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Rusia în estul și sudul țării și renunță la planurile de aderare la NATO, relatează Agerpres, care citează EFE și Reuters.

"De îndată ce Kievul va anunța că este pregătit pentru această decizie și va iniția o retragere reală a trupelor din aceste regiuni și va comunica oficial renunțarea la planurile de aderare la NATO, vom emite imediat un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor", a declarat Putin în cadrul unui discurs transmis în direct la televiziunea oficială.

Rusia este pregătită să garanteze retragerea în siguranță a unităților ucrainene, a adăugat Putin, subliniind că aceasta este o condiție prealabilă pentru începerea negocierilor de pace cu Ucraina.

Putin a menționat că Rusia ar fi gata pentru astfel de discuții "chiar mâine" dacă trupele ucrainene se vor retrage din regiunile Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk și dacă Ucraina va renunța la planurile de aderare la NATO.

Liderul rus a făcut aceste declarații înaintea unui summit în Elveția, unde lideri din peste 90 de țări și organizații vor discuta despre posibile soluții pentru pace în Ucraina, la care Rusia nu a fost invitată și pe care o consideră o pierdere de timp.

În același discurs, Putin a criticat modelul de securitate globală al Occidentului, afirmând că acesta a eșuat și că este necesară crearea unui nou sistem mai stabil. El a subliniat necesitatea elaborării unui nou sistem de securitate pentru Europa și Eurasia, deschis tuturor țărilor interesate, inclusiv celor europene și NATO.

"Trăim pe același continent. Indiferent ce se întâmplă, nu poți schimba geografia, va trebui să coexistăm și să lucrăm împreună într-un fel sau altul", a afirmat președintele rus, potrivit Reuters.

4o

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel