”Putem face mai mult”. Cehia ridică miza și anunță că ar putea procura 1,5 milioane de obuze pentru Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
foto: Rheinmetall
foto: Rheinmetall

Ministrul Afacerilor Externe Jan Lipavsky a declarat că Republica Cehă consideră realist să furnizeze Ucrainei 1,5 milioane de obuze de artilerie, ca parte a inițiativei sale privind muniția.

Oficialul ceh a spus acest lucru într-un interviu acordat agenției Bloomberg. Dacă declarația se va materializa, acest lucru va însemna dublarea cantității anunțate inițial, când se estima că vor putea fi livrate aproximativ 800.000 de proiectile de artilerie, așa cum precizase președintele ceh Petr Pavel, la conferința de securitate de la München.

„Putem face mult mai mult decât numărul anunțat inițial (de obuze de artilerie)”, a declarat Lipavsky pentru Bloomberg, precizând că volumul posibil de obuze de artilerie livrate în viitor se va ridica la 1,5 milioane de unități.

 

Muniția de la cehi este deja pe drum

 

Datorită inițiativei cehe, armata ucraineană poate conta în curând pe o creștere a aprovizionării cu muniții, anunța, pe 13 martie, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, citat de media ucraineană. Ministrul ucrainean de externe confirma că muniția va ajunge în „viitorul previzibil”, probabil câteva săptămâni. 

Revenind la declarațiile ministrului de externe ceh, Jan Lipavsky a afirmat că inițiativa privind livrarea de muniție are deja un impact pozitiv pe câmpul de luptă, chiar dacă nu a ajuns încă la ucraineni. În interviu, Lipavsky a refuzat să spună cât timp vor dura livrările către prima linie.

„După cum putem vedea, deja ajută Ucraina să lupte mai bine, pentru că ea știu că va avea o aprovizionare cu muniție proaspătă, ceea ce le-a schimbat viziunea asupra utilizării stocurilor existente”, a spus șeful diplomației cehe.

 

Inițiativă cehă

 

Președintele Petr Pavel a declarat, la Conferința de Securitate de la München, că Cehia a reușit să găsească până la 800.000 de piese de muniție de artilerie în întreaga lume, care ar putea ajunge în Ucraina în câteva săptămâni.

„Am identificat 500.000 de piese de muniție de artilerie de 155 de milimetri și 300.000 de piese de muniție de artilerie de 122 de milimetri”, a spus Pavel.

La începutul lunii februarie, ziarul Politico a raportat că Republica Cehă era interesată de muniția de la companii de arme din, de exemplu, Coreea de Sud, Turcia sau Republica Africa de Sud.

Până acum, aproximativ 20 de țări s-au alăturat achiziției, din Canada până în Germania, Lituania, Finlanda sau Țările de Jos și Luxemburg până în Polonia.

Lipavsky a declarat jurnaliştilor de la Bruxelles, în urmă cu o săptămână, că Praga a primit până acum fonduri de la aliaţii săi pentru achiziţionarea primelor 300.000 de unităţi, iar alte 500.000 sunt în curs de negociere.

Premierul Petr Fiala confirmase și el, la începutul lunii martie, că a reușit deja să strângă fondurile pentru achiziția primei tranșe de 300.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina.

„Până acum, am reușit să strângem suficienți bani pentru a cumpăra prima livrare de 300.000 de obuze de artilerie”, a spus premierul pe rețeaua X, adăugând că ajutorul nu se încheie aici, iar scopul inițiativei cehe „este mult mai mult”.

Agenția Bloomberg a raportat că primele livrări de muniție către Ucraina vor dura încă câteva săptămâni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel