Provincia siriană Idlib rămâne un focar de insecuritate pentru Siria și Rusia, dar și pentru China

Cătălin Costea |
Data publicării:

În urmă cu o aproximativ o lună, în cadrul unei şedinţe publice a Consiliului de Securitate al ONU,  reprezentantul permanent al Chinei, Zhang Jun, a făcut un apel la comunitatea internaţională pentru a avea toleranță zero în lupta împotriva terorismului și a evidențiat că Mișcarea de Independență a Turkistanului de Est (Partidul Islamic din Turkistan), organizaţie teroristă inclusă pe lista ONU, cooperează intens cu gruparea Stat Islamic.

În ultimele zile, Armata Arabă Siriană a zădărnicit o ofensivă a militanților Partidului Islamic din Turkistan (TIP), care a avut două încercări de a câștiga teren prin atacuri majore în provincia Idlib din nord-vest a țării.

Şeful adjunct al Centrului rus pentru reconcilierea părților aflate în conflict în Siria, contraamiralul Oleg Gurinov, a declarat cu privire la ciocniri: „În provincia Idlib, militanţii grupării teroriste Partidul Islamic din Turkistan au făcut două încercări de a pătrunde în apropierea Al-Dana şi Jubas, zonă controlată de forțele guvernamentale. Un militar sirian a fost ucis și altul a fost rănit în timpul respingerii atacul militanților”.

Idlib rămâne sub controlul mai multor grupuri teroriste, dintre care Frontul Al Nusra, afiliat Al Qaeda, și TIP, apropiat de Stat Islamic, sunt considerate cele mai puternice. TIP este compus în principal din militanți turci din minoritatea etnică uigură chineză, care, cu sprijin din partea statului turc, desfășoară de zeci de ani o campanie de expulzare a altor etnii din provincia Xinjiang, cea mai vestică regiune a Chinei cu intenția de a înființa un stat jihadist similar celui observat astăzi în nord-estul Siriei.

Potrivit Military Watch, militanții sunt transferați în Siria din Afganistan și China, prin Turcia, de peste un deceniu cu sprijinul și finanțarea serviciilor de informații turce. Militanții TIP au declarat în mod repetat că intenționează să-și folosească baza de operații din Siria, unde au acces considerabil la resursele, armamentul și protecția Turciei, pentru a-și reînnoi campania militară împotriva Chinei.

După cum declara un luptător pentru Associated Press: „Nu ne-a păsat cum au decurs luptele sau cine este [președintele sirian] Assad. Am vrut doar să învățăm cum să folosim armele și apoi să ne întoarcem în China.”

Jihadiștii s-au dovedit extrem de eficienți în luptă folosind drone, mașini-capcană și copii soldați, numărul luptătorilor din nord-estul Siriei fiind estimat la peste 5.000. Anul trecut, în noiembrie, ei au planificat un atac de la bazele din Idlib vizând baza aeriană rusă Hmeimim, din vestul Siriei, facilitate care a fost recent extinsă pentru a găzdui bombardiere strategice Tu-22M3 și avioane de luptă MiG-31K ce pot fi echipate cu rachete hipersonice.

Întreruperea funcționării bazei, chiar și temporar, ar fi fost o victorie însemnată pentru jihadiști și o reușită pentru sponsorul lor din umbră, Turcia. Dar nu a avut loc.

Reprezentantul SUA în coaliția care luptă împotriva Statului Islamic, Brett H. McGurk, a subliniat în consecință că „provincia Idlib reprezintă cel mai mare refugiu sigur al Al Qaeda de după 11 septembrie” și, ca centru al operațiilor TIP, rămâne o amenințare majoră atât pentru Siria și Rusia. cât și pentru China.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel