Protestele violente în Iran din cauza morții unei femei de 22 de ani, arestată și bătută de poliția morală

Free Iran Sursa foto: Comitetul National de Rezistenta din Iran
Free Iran Sursa foto: Comitetul National de Rezistenta din Iran

Protestatarii au ieșit în stradă în alte părți din Teheran scandând sloganuri anti-Khamenei, iar poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa, a raportat agenția de presă semi-oficială Fars, într-o recunoaștere rară a presei afiliate statului a amplorii tulburărilor.

Moartea în Iran a unei tinere de 22 de ani, după arestarea sa de către poliţie, nu numai că a stârnit proteste în interiorul ţării, dar a provocat şi critici rare din partea unor responsabili iranieni, comentează Agerpres și Reuters.

Furia a luat amploare în Iran de la vestea morţii tinerei Mahsa Amini, vineri, după arestarea acesteia de către unitatea de poliţie responsabilă cu aplicarea codului vestimentar strict pentru femei, inclusiv purtarea vălului în public.

Marți târziu, presa de stat a raportat „mitinguri limitate” în mai multe orașe, unde demonstranții au scandat sloganuri antiguvernamentale, au aruncat cu pietre în vehiculele poliției și au deteriorat proprietăți publice.

Mahsa Amini a decedat la spital după trei zile de comă. Moartea sa survine pe fondul unei controverse tot mai mari, atât în interiorul, cât şi în afara Iranului, cu privire la conduita poliţiei morale, cunoscută oficial sub numele de Gasht-e Ershad sau "patrula de orientare".

Într-un efort de a calma tensiunile, un consilier al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a transmis condoleanțe familiei lui Amini, spunând că Khamenei a fost afectată și dureroasă de moartea ei.

Preşedintele parlamentului iranian, Mohammad Bagher Ghalibaf, a decis marţi că atitudinea acestei unităţi de poliţie ar trebui investigată pentru a evita repetarea a ceea ce s-a întâmplat cu tânăra Mahsa Amini.

Şi mai radical, un alt parlamentar şi-a anunţat intenţia de a propune desfiinţarea completă a acestei patrule."Cred că, din cauza ineficienţei Gasht-e Ershad în ceea ce priveşte înţelegerea culturii hijabului, această unitate ar trebui desfiinţată, astfel încât copiii acestei ţări să nu se teamă când vor întâlni această forţă", a declarat luni Moeenoddin Saidi pentru agenţia de presă ILNA.

Patru persoane au fost ucise luni în regiunea kurdă din Iran după ce forţele de securitate au deschis focul în timpul protestelor împotriva morţii tinerei aflate în custodia poliţiei, conform informaţiilor furnizate de un ONG kurd, în a treia zi de proteste cauzate de acest incident care a stârnit furie la nivel naţional, notează Reuters.

Mahsa Amini, din provincia Kurdistan, a intrat în comă şi a murit după ce fusese arestată la Teheran săptămâna trecută de către poliţia morală pentru că ţinuta ei nu ar fi respectat întocmai normele islamice. Moartea sa a declanşat numeroase demonstraţii, inclusiv în capitala ţării. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel