Proteste de amploare în Israel, la Tel Aviv. Mărul discordiei - reformele judiciare propuse de premierul Netanyahu

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Proteste în Israel. Foto: Captură YouTube @demonstration_live
Proteste în Israel. Foto: Captură YouTube @demonstration_live

În cursul acestui weekend au avut loc manifestații de amploare în Israel. Oamenii s-au strâns la Tel Aviv unde au protestat împotriva programului de reforme în justiție propus de premierul Benjamin Netanyahu și aliații din coaliție.

Potrivit Times of Israel, în ciuda ploii torențiale, la Tel Aviv au ieși în stradă aproximativ 80.000 de oameni care au protestat împotriva reformelor din sistemul judiciar.

Opoziția îl acuză pe Netanyahu că prin aceste reforme Knessetul (Parlamentul israelian) va putea anula hotărâri ale Curții Supreme. Totodată, o altă acuză se referă la faptul că independența justiției va fi afectată în cazul în care judecătorii vor fi numiți politic.

Opoziția a anunțat că protestele de ieri vor continua și manifestația masivă de sâmbătă nu a fost decât „încălzirea”. La proteste au participat și politicieni din opoziție, dar și diferite organizații nonguvernamentale cunoscute ca opozante ale lui Benjamin Netanyahu.

De partea cealaltă coaliția aflată la putere a respins acuzele și a precizat că o parte din mass-media din Israel a avut o abordare „părtinitoare” în defavoarea guvernului.

Într-un alt articol, Times of Israel arată că în rândul electoratului partidului Likud condus de Benjamin Netanyahu, controversatul program de reformă judiciară este susținut. Potrivit unui sondaj dat publicității de Channal 12, peste 55% dintre votanții partidului lui Netanyahu susțin politica guvernului.

Proiectul legislativ privind reforma justiţiei urmează să fie depus în parlament la o dată deocamdată necunoscută.

În ceea ce privește protestul de ieri, Agerpres amintește că aceasta a fost cea mai mare demonstraţie de la învestirea guvernului pe 29 decembrie, care reuneşte mai multe partide de dreapta, acesta fiind cel mai de dreapta executiv din istoria acestei ţări.

La finalul lunii decembrie Benjamin Netanyahu, care a mai fost premier în perioadele 1996-1999 şi 2009-2021, a format guvernul cel mai de dreapta din istoria Israelului, alături de aliaţi ultrareligioşi şi de extrema dreaptă, după ca a ieşit câştigător în alegerile parlamentare de la 1 noiembrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel