Propaganda rusă bate la toate ușile: Fluturași în limba engleză, distribuiți cu ajutorul proiectilelor de artilerie

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a prezentat, pe 06.07.2023, un material video din care rezultă faptul că militarii Forțelor Armate ale Federației Ruse au început să folosească proiectile de artilerie încărcate cu fluturași de propagandă în limba engleză. Potrivit reprezentanților militari ruși, această decizie a fost luată ținând cont de apariția multor mercenari străini pe linia frontului din zona de război din Ucraina, a “operației militare speciale”, așa cum o numește Rusia. 

Prin întrebuințarea munițiilor de artilerie, inamicul primește instrucțiuni simple și inteligibile despre modul în care poate să contacteze armata rusă, să treacă în siguranță linia de contact și să se predea.

“Știm că inamicul a suferit pierderi grele și este demoralizat. Așa că mulți militari ar putea să refuze să mai lupte și să se predea. Prin urmare, noi le oferim o posibilitate de a refuza să mai fie carne de tun și de a-și salva viața”, a declarat comandantul grupului operativ de luptă psihologică cu indicativul de apel “Triukach”.

Pliantele de propagandă sunt încărcate în proiectile reactive ale sistemului Uragan și în acest fel pot ajunge și la unitățile aflate în spatele frontului. Fiecare proiectil include 10.000 de “fluturași”. După explozia proiectilului, aceștia sunt împrăștiați pe o suprafață de cinci kilometri pătrați.

Pe 29 mai, corespondentul Izvestia, Stanislav Grigoryev, a arătat folosirea de către militarii ruși a proiectilelor de propagandă în apropierea localității Avdeevka. Pliantele din interiorul acestora conțineau un apel către militarii Forțelor Armate ale Ucrainei să se predea.

De asemenea, pe 17 mai, militari ruși din cadrul Regiunii Militare Centru au întrebuințat lansatoare multiple Grad pentru diseminarea proiectilelor cu materiale de propagandă.

Practic, proiectilele de propagandă conțin în loc de elemente de lovire și explozivi rulouri cu pliante în care se solicită inamicului să renunțe la luptă și să se predea.

Comentariul autorului: Este greu de spus cât de eficientă este metoda de propagandă întrebuințată de militarii ruși pe frontul din Ucraina. Însă, folosirea proiectilelor de artilerie pentru diseminarea mesajelor arată că militarii ruși utilizează orice mijloc posibil pentru executarea unor adevărate operații psihologice. Probabil că, experiența sovietică îi ajută la planificarea și desfășurarea acestora.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel