Proiectul H-20. Noul bombardier stealth al Chinei poate ajunge până în SUA, doar pe hârtie

Bombardierul H-20 chinez, imagine concept, sursă foto: Weibo și SCMP
Bombardierul H-20 chinez, imagine concept, sursă foto: Weibo și SCMP

H-20 ar trebui să fie un bombardier nuclear stealth chinez capabil să ajungă până în Statele Unite ale Americii. Proiectul sună frumos pentru chinezi, însă o analiză a acestuia arată că aceste capabilități sunt momentan irealizabile. Rămân doar pe hârtie.

Publicația South China Morning Post (SCMP) precizează că viitorul bombardier H-20, care va înlocui bombardierele H-6 modernizate constant de-a lungul deceniilor de China, va face ca Beijingul să domine Pacificul.

China a anunțat proiectul în 2016 și în următorii maximum doi ani ar trebui să înceapă dezvoltarea.

Potrivit chinezilor, noul H-20 va avea o autonomie de zbor impresionantă de 12.000 de kilometri, ceea ce i-ar permite să ajungă inclusiv până în Hawaii, în Statele Unite ale Americii. 

Mai mult, H-20, susține Beijingul, va putea să transporte o încărcătură de armament de 45 de tone. În comparație, bombardierele americane B-52 Stratofortress și B-2 Spirit pot transporta o încărcătură de 35, respectiv 20 de tone.

H-20 va putea transporta atât rachete convenționale, rachete hipersonice, dar și rachete nucleare.

Încă de anul trecut DefenseRomania a scris că noul bombardier al Chinei respectă schema aerodinamică a "aripii zburătoare" și, ca două picături de apă, seamănă izbitor de mult cu avionul american B-2 Spirit.

Lucrurile stau foarte bine pe hârtie pentru China, însă aceste capabilități sunt greu de obținut.

 

H-20, capacități impresionante, dar greu de realizat

 

Potrivit celor de la Popular Mechanics, într-o analiză semnată de Kyle Mizokami, expert în domeniul apărării pe subiectul China, Beijingul nu poate dezvolta un asemenea aparat.

Sursa citată precizează că din punct de vedere tehnic aerodinamica avionului H-20 nu va permite bombardierului să aibă o asemenea capacitate de 45 de tone de armament.

Totodată, dimensiunea nu i-ar permite să transporte o cantitate atât de uriașă de combustibil încât să poată transporta 45 de tone de armament pe o rază de 12.000 de kilometri.

Autorul admite că Beijingul a „făcut pași mari în ultimii 30 de ani în ceea ce privește tehnologia militară”, dar pare puțin probabil ca H-20 să fie o „armă minune” a Chinei. Acesta nu contestă însă capacitatea ca viitorul bombardier stealth să poată transporta arsenal nuclear. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel