Proiectul H-20. Noul bombardier stealth al Chinei poate ajunge până în SUA, doar pe hârtie

DefenseRomania Team / 10 dec 2020 / 20:13
Bombardierul H-20 chinez, imagine concept, sursă foto: Weibo și SCMP
Bombardierul H-20 chinez, imagine concept, sursă foto: Weibo și SCMP

H-20 ar trebui să fie un bombardier nuclear stealth chinez capabil să ajungă până în Statele Unite ale Americii. Proiectul sună frumos pentru chinezi, însă o analiză a acestuia arată că aceste capabilități sunt momentan irealizabile. Rămân doar pe hârtie.

Publicația South China Morning Post (SCMP) precizează că viitorul bombardier H-20, care va înlocui bombardierele H-6 modernizate constant de-a lungul deceniilor de China, va face ca Beijingul să domine Pacificul.

China a anunțat proiectul în 2016 și în următorii maximum doi ani ar trebui să înceapă dezvoltarea.

Potrivit chinezilor, noul H-20 va avea o autonomie de zbor impresionantă de 12.000 de kilometri, ceea ce i-ar permite să ajungă inclusiv până în Hawaii, în Statele Unite ale Americii. 

Mai mult, H-20, susține Beijingul, va putea să transporte o încărcătură de armament de 45 de tone. În comparație, bombardierele americane B-52 Stratofortress și B-2 Spirit pot transporta o încărcătură de 35, respectiv 20 de tone.

H-20 va putea transporta atât rachete convenționale, rachete hipersonice, dar și rachete nucleare.

Încă de anul trecut DefenseRomania a scris că noul bombardier al Chinei respectă schema aerodinamică a "aripii zburătoare" și, ca două picături de apă, seamănă izbitor de mult cu avionul american B-2 Spirit.

Lucrurile stau foarte bine pe hârtie pentru China, însă aceste capabilități sunt greu de obținut.

 

H-20, capacități impresionante, dar greu de realizat

 

Potrivit celor de la Popular Mechanics, într-o analiză semnată de Kyle Mizokami, expert în domeniul apărării pe subiectul China, Beijingul nu poate dezvolta un asemenea aparat.

Sursa citată precizează că din punct de vedere tehnic aerodinamica avionului H-20 nu va permite bombardierului să aibă o asemenea capacitate de 45 de tone de armament.

Totodată, dimensiunea nu i-ar permite să transporte o cantitate atât de uriașă de combustibil încât să poată transporta 45 de tone de armament pe o rază de 12.000 de kilometri.

Autorul admite că Beijingul a „făcut pași mari în ultimii 30 de ani în ceea ce privește tehnologia militară”, dar pare puțin probabil ca H-20 să fie o „armă minune” a Chinei. Acesta nu contestă însă capacitatea ca viitorul bombardier stealth să poată transporta arsenal nuclear. 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy