Proiectul de acord între SUA şi talibani prevede retragerea trupelor americane din 5 baze din Afganistan

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Preşedintele afgan Ashraf Ghani l-a primit luni pe emisarul american Zalmay Khalilzad, care i-a prezentat proiectul acordului de pace negociat de mai multe luni cu talibanii şi care prevede retragerea trupelor americane din cinci baze militare în următoarele 135 de zile, transmite AFP.

"Am convenit că, dacă condiţiile vor fi conforme acordului, vom părăsi în următoarele 135 de zile cinci baze în care suntem prezenţi acum", a declarat emisarul american luni, într-un interviu pentru postul afgan Tolo News, ce va fi difuzat integral în cursul serii.

Zalmay Khalilzad, fost ambasador al SUA în Irak şi în Afganistan, a sosit duminică seara la Kabul, unde s-a întâlnit cu preşedintele Ghani pentru a-i prezenta rezultatele celei de-a noua runde de negocieri recent încheiate la Doha.

Potrivit unor responsabili guvernamentali, emisarul american i-a "arătat" preşedintelui un exemplar al proiectului de acord.

"Vom studia documentul, iar discuţiile cu ambasadorul Khalilzad şi echipa sa vor continua", a transmis pe Twitter un consilier al preşedintelui, Waheed Omar.

Până acum, guvernul afgan a fost ţinut la distanţă de negocierile de la Doha, talibanii susţinând că el este doar o marionetă a Washingtonului.

"Eforturile americanilor şi ale celorlalţi parteneri îşi vor arăta roadele când talibanii vor intra în negocieri directe cu guvernul afgan", a arătat luni purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Sediq Sediqqi. Întrebat despre conţinutul proiectului de acord, el a răspuns că "lucrul cel mai important este ca violenţele talibanilor să înceteze".

Preşedintele Ghani a desemnat o delegaţie de 15 membri pentru discuţiile "interafgane" cu talibanii prevăzute să aibă loc în Norvegia în săptămânile următoare.

Vezi și: SUA retrag soldați din Afganistan. Surse privind un acord cu talibanii

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel